Progresul Tulcei

001


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 8 decembrie 2015

De multe ori, o fotografie de epocă sau un articol de ziar, de altădată, pot să fie la fel de interesante precum un studiu istoric al perioadei respective. Iar dacă ultimul lipsește cu desăvârșire, atunci farmecul primelor două sporește proporțional geometric. În altă ordine de idei, scrierea de articole și cărți despre Tulcea veche îmi sporește numărul prietenilor într-un raport, de data aceasta, proporțional aritmetic. Astfel, zilele trecute, domnul Cristian Doru Zaharia, constănțean adevărat și iubitor de Dobrogea, ne-a cadorisit cu un număr din ziarul tulcean „Progresul Tulcei”, un exemplar superb, tipărit parcă ieri și nu acum nouăzeci de ani, cu patru pagini pline de istorie tulceană. Cu mulțumirile de rigoare (pe care le repetăm și prin intermediul acestui articol) ne-am gândit că ar fi interesant să facem o succintă prezentare a acestuia, în mod special a oamenilor, locurilor și faptelor din Tulcea anului 1926, mai precis din ziua de 31 ianuarie, data apariției numărului nostru de ziar, respectiv no. 39, anul 1.

„Progresul Tulcei” a fost un ziar care a fost editat și tipărit la Tulcea, cu redacția și administrația pe str. Ștefan cel Mare No. 18 și tipărit  la tipografia „Dobrogea” Crum Donceff, deci un jurnal tulcean 100%. Cu toate acestea, „directorul proprietar” era Const. S. Theodorescu, un personaj destul de misterios pentru tulcenii din zilele noastre (cel puțin până la această dată). Am reușit totuși să descoperim că domnul Theodorescu era în anul 1913, directorul Școlii Comerciale Practice pentru Adulți din Brăila și autorul unei serii de patru volume, publicate în perioada 1918-1938, la Brăila, Tulcea și București. Culmea norocului, am descoperit și o fotografie cu distinsul director și proprietar de ziar.


006


Ziarul a avut o istorie zbuciumată, ca toate publicațiile dobrogene, și nu numai. Exemplarul nostru face parte din perioada 10 mai 1925 – 28 octombrie 1934, când apărea săptămânal în ziua de  duminică, „sub îngrijirea unui comitet de fruntași tulceni” și avea telefonul cu numărul… 29!, costa 2 lei exemplarul și secretar de redacție era Șt. Staub, un personaj a cărui nume îl vom reține pentru că îl vom găsi câțiva ani mai târziu ca director al acestui ziar. După o mică pauză, ziarul reapare în perioada 1 iunie 1937 – mai 1940. Ce este interesant este faptul că pe lângă acest săptămânal mai este publicat un cotidian numit „Informatorul zilnic al ziarului Progresul Tulcei”, care „Apare zilnic la ora 7 seara”. Am încercat să realizăm o mică oglindă a Tulcei zilei de duminică, 31 ianuarie 1926. „Navigațiunea pe Dunăre a fost sistată din nou, din cauza sloiurilor care curg din abundență. Numai vasele S.R.D.-ului au continuat să circule regulat, deservind porturile dunărene și făcând, oarecum, legătura între portul nostru și restul țării… Sulina este cu desăvârșire izolată. Ziarele și corespondența sunt din nou depozitate pe la Brăila sau Galați.” Cum Primul Război Mondial se încheiase de mult, singura amenințare pe care o simțeau tulcenii era „Un pericol apropiat. Inundația. De pretutindeni din susul Dunării, ne vin știri alarmante: apele cresc mereu. În toate porturile se iau măsuri pentru împiedicarea vreunei eventuale revărsări a apelor… Ne facem o datorie de a semnala autorităților noastre pericolul – în speranța că se vor lua și la noi măsurile de rigoare. Să ne amintim de inundația din 1897, care ne-a găsit nepregătiți – și este, încă, în amintirea tuturor, grava consecință a năvălirii apelor în oraș….”


005


Puțin mai devreme, aminteam de Primul Război Mondial, încheiat de 8 ani, la data apariției acestui număr de ziar. Cu toate acestea, încă mai existau „amintiri”. „Magaziile sistematice ale agenției N.F.R. distruse în timpul războiului, n-au fost reconstruite nici până astăzi. Această lipsă produce mari pagube comercianților, ale căror mărfuri zac pe cheiul Dunări expuse intemperiilor…” Politica nu putea lipsi dintr-un ziar care se respectă, astfel chiar pe prima pagină găsim o notă cu titlul: „Demisia d-lui Primar? În ultimul moment aflăm pe cale particulară că d. Gr. Musculiu, primarul orașului nostru, și-a dat demisia. Cauzele demisiei nu se cunosc. Știrea are nevoie de o confirmare.” De asemenea, aflăm că „Alegerile comunale au fost fixate pentru ziua de 19 februarie – și se vor efectua într-o singură zi. certificatele de alegători se eliberează până la 16 februarie cel mai târziu. O ordonanță a prefecturii dă toate deslușirile cu privire la modul cum se vor face alegerile.” Cu toate că mai erau doar aproximativ 2 săptămâni până la importantele alegeri comunale, care aveau ca scop formarea consiliului local al localităților, inclusiv al Tulcei, lipsesc din paginile ziarului articolele pătimaș politice partinice, ieșind în evidență un elegant articol intitulat „Femeia în consiliul comunal”, o superbă pledoarie pentru includerea femeilor în structurile de conducere ale urbei. Lucru care însă nu s-a întâmplat. Paginile doi și trei ale ziarului cuprind o serie de articole dedicate comerțului: „Piața cerealelor”, cu un studiu mai mult decât profesionist al cursului pieții și pronosticuri nu prea favorabile pentru a doua jumătate a anului. „Întrunirea de la corporația meseriașilor” ne oferă câteva detalii despre meseriașii tulceni, despre care nu știm prea multe lucruri. Aflăm cu interes, că pe parcursul săptămânii 1-5 februarie 1926, ședințele bilunare de breaslă s-au stabilit să se desfășoare între orele 6-7 P.M.: breasla higien-alimentară, curelar-tăbăcar, dubari (constructori de bărci), construcție, metalurgie, confecție. Nu lipsesc nici notele dramatice cum ar fi „Nenorocirea de la lacul Razelm”, în care aflăm că pescarul Anastase Chiriac s-a înecat într-o copcă pe lacul menționat. Sau decesul elevului liceului din Tulcea, Petrică Piticaș, din clasa a VI-a, la vârsta de doar 19 ani.


004


Pagina a patra a ziarului este dedicată în totalitate reclamelor, alături de alte note și notițe publicitare, inserate în celelalte pagini. Acestea sunt o dovadă că economia orașului era vie, chiar în perioada de iarnă, când navigația pe Dunăre era suspendată aproape în totalitate, majoritatea drumurilor erau blocate iar linia ferată era un vis îndepărtat (realizat abia în anul 1939).


002


Astfel „La moara Stoianof, strada Basarabilor 62, se găsește permanent făină de porumb…” „Noul salon de frizerie Osman Kiamil, str. Basarabilor No.25 – este cel mai de preferat. Servește foarte curat și eftin.”


003


În concluzie, un ziar elegant, cu articole scrise, probabil, de doar cei doi ziariști: director, patron și secretar de redacție: Const. S. Theodorescu și Șt. Staub, dovada fiind că nici unul din articole nu este semnat, doar o poezie intitulată „Odă la… Buget”, de Constanța Atanasiu. Tipăritura la tipografia tulceană „Dobrogea” este superbă, iar limba română folosită este impecabilă. Bravo tulcenilor de la 1926!

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro

imaginile 1,3,4,5  – scan-uri din ziarul „Progresul Tulcei”;

imaginea 2 – fotografia portret a lui Const. S. Theodorescu, director proprietar al ziarului „Progresul Tulcei”.

Publicitate

2 comentarii la „Progresul Tulcei

 1. Foarte interesant!
  Si eu am remarcat limbajul folosit in „ziar” (chiar daca aparea saptamanal). Exprimari foarte frumoase in limba romana, dar, normal, cu grafia momentului.
  Am, totusi, o intrebare; cum adica, „După o mică pauză, ziarul reapare în perioada 1 iunie – mai 1940.”? Probabil ca lipseste ceva.
  Cu stima,
  Geo Naum

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s