Afanasie Moruzov, marele spion uitat (episodul al X-lea)

afanasie moruzov coperta 10

Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 17 mai 2016


Studiul „Afanasie Moruzov, marele spion uitat”, semnat de profesorul Dr. Sorin Aparaschivei, continuă cu episodul al X-lea, conținând informații despre primii pași a celui care a fost cel mai de seamă spion al României, dinaintea Primului Război Mondial. Afanasie Moruzov, tulcean 100%, a avut o existență și o activitate informativă pline de  mister, așa cum îi stă bine unui spion de mare calibru. Citiți acest document inedit, publicat pentru prima dată pe blogul http://www.mistereledunarii.ro și paginile cotidianului Obiectiv de Tulcea, motiv pentru care tulcenii îi mulțumesc autorului.

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro


Afanasie Moruzov, marele spion uitat (episodul al X-lea)

Dr. Sorin Aparaschivei

Perioada interbelică

Personal, sunt convins că abia acum acest superspion a atins apogeul carierei. Din păcate, documentele din această perioadă sunt și mai rare. Poate ar fi cazul să precizez că materialele folosite la această cercetare sunt rezultatul a câtorva ani de scotocire a arhivelor (mea culpa). Dar să dăm Cezarului ce este al Cezarului:

După Războiul Mondial, drumul profesional al lui Afanasie Moruzov a depins aproape total cel al fratelui său Mihail. La Tulcea, frații Moruzov au organizat un magazin de accesorii pescărești, condus de frații Milan, George și Rudi Skulteti. Prin rețeaua de pescari-furnizori a fost acoperită aproape toată coasta Mării Negre, până la Varna și Constantinopol. Pescarii treceau pe la prăvălie, cumpărau ceea ce era necesar și lăsau informațiile adunate care erau apoi centralizate de frații Skulteti. Aici, s-a aflat de planul Rusiei sovietice de a invada România cu milioane de ruble false, prin Constantinopol. Primul milion era veritabil, pentru a distrage atenția, urmând ca apoi să fie introduse în jur de 12 milioane de ruble false. Printre pescarii lipoveni, Mihail Moruzov l-a infiltrat pe agentul Chirițescu și pe fratele său Afanasie care au dat de urma afacerii. Milionul de ruble veritabile a trecut în patrimoniul statului. Însă toate aceste succese i-a umplut de invidie și ură pe anumiți „specialiști” din Siguranța Generală care nu duseseră niciodată o acțiune până la capăt. Unul dintre acești „specialiști” era chiar Romulus Voinescu[1], devenit directorul aceste instituții.


tulcea casa scultety


La 15 iulie 1920, prin Înalt Decret regal, nr. 2956, Mihail Moruzov a fost revocat din funcţia de şef de Serviciu special de siguranţă. A fost acuzat că „a trecut prin contrabandă, la vamă, suma de un milion de ruble şi dispariţia acestei averi a statului, pe care dl. Moruzov a primit-o în calitatea funcţiunii sale”. Mihail Moruzov și câțiva apropiați au fost reţinuți la penitenciarul din Constanţa. În raportul de anchetă asupra activității lui Mihail Moruzov se arată că Afanasie Moruzov a fost căzut din drepturi ca și fratele său[2]. În cele din urmă, în lipsă de probe, grupul a fost eliberat. Însă, Afanasie și Mihail nu au scăpat de supravegherea și denigrarea instituției conduse de Romulus Voinescu.

Partea bună este că din această supraveghere s-au păstrat câteva note informative care confirmă sau completează informațiile prezentate mai sus. Astfel, la 25 octombrie 1922, șeful Brigăzii Speciale de Siguranță Tulcea a comunicat Inspectoratului General de Siguranță Constanța că: „Afanasie Moruzov, fiul lui Nicolae Moruzov, a ocupat un post de agent principal la Direcția Generală de Siguranță, detașat la Brigada de Siguranță Ismail. În timpul campaniei din 1916-1918, s-a aflat ca agent informator acoperit pe lângă Poliția Rusă de Spionaj de sub ordinele contelui Potoki [Potoțki], care pe atunci se afla în orașul Galați (…). Adesea, când mă aflam în cancelaria contelui, Atanasie Moruzov venea cu raportul de informații la conte. În acel timp, înainte de desființarea Poliției ruse, îmi amintesc că acest Afanasie Moruzov a fost depus în arestul central din Galați, mi se pare pentru șantaj. Afanasie Moruzov are un frate Theodor Moruzov, în Bulgaria, care în timpul războiului venea foarte des în Delta Dunării, unde se întâlnea atât cu Afanasie cât și cu Mihail Moruzov. Theodor aducea informații din Bulgaria pe care le furniza celor doi. În prezent, Afanasie se ocupă cu pictura de biserici, icoane, tablouri etc.”[3].


tulcea 1930


Relatarea despre „arestarea” lui Afanasie nu trebuie să surprindă. Era o metodă uzitată de Siguranță atunci când un agent acoperit trebuia extras sau pus la adăpost. Că respectiva „arestare” a fost doar o stratagemă de lucru a Siguranței o dovedește un alt raport, tot din 25 octombrie 1922, în care se precizează că la acea dată Afanasie Moruzov ocupa postul de agent special la Direcția de Siguranță, fiind detașat la Brigada de Siguranță Ismail.

Tot din rapoartele Siguranței reiese că, la 16 martie 1923, Afanasie Moruzov, agent clasa I, a fost detașat la Inspectoratul General de Siguranță Cluj, pentru ca apoi, la 31 ianuarie 1924, Afanasie Moruzov, din Serviciul Siguranței Generale, să fie detașat cu serviciul (acoperit) pe lângă Ministerul Domeniilor, Direcția Generală a Pescăriilor[4].

Nedreptatea făcută lui Afanasie Moruzov a fost evidentă pentru profesioniștii care-i știau trecutul. O intervenție în favoarea sa, e adevărat timidă, a avut loc la 4 februarie 1924, când Vintilă Mihăescu, șeful Inspectoratului General de Siguranță Constanța, a raportat confidențial la București că: „În localitate se află Afanasie Moruzov, de profesie pictor, zugrav, și agent special clasa I-a, acoperit, ce depinde de Inspectoratul General din Transilvania [Cluj], din data de 16 martie 1923, când a fost detașat la acea Brigadă. Cu toate că e frate cu dl. Mihail Moruzov, fost șef de serviciu, totuși mi-a dat câteva informații bune și necesare Serviciului nostru (…). Este un om liniștit și cu mari greutăți familiale, și acest om, bine condus, ar putea face bine acestei Brigăzi prin cunoștințele ce le are (…). De aceea, vă rog să binevoiți să interveniți la Direcțiune ca dl. Afanasie Moruzov să-i înceteze detașarea la Direcția Generală a Pescăriilor și să fie detașat tot ca agent acoperit pe lângă această Brigadă”[5].

str sf nicolae 1924 2

Speranța a apărut abia în noiembrie 1924, când, în fine, Mihail Moruzov a fost angajat de Marele Stat Major pentru a reorganiza Serviciul Secret(tehnic) al Armatei Române. Afanasie s-a alăturat lui Mihail cu toată energia, cunoștințele și experiența unei cariere de mare spion. Discret, căci oamenii lui Romulus Voinescu vegheau iar el era încă agentul Siguranței Generale, Afanasie și-a activat și recrutat noi surse de informații pe spațiul slav, în special pe cel al Rusiei Sovietice. A luat parte activă la înființarea și organizarea centrelor informative militare de la Cernăuți și Chișinău, precum și a subcentrelor acestora. A fost o vreme rezidentul lui Mihail Moruzov la Lemberg (Liov), întrucât cunoștea bine locurile încă din timpul Războiului Mondial, când aici a activat în serviciul de informații al Siguranței Statului fratele lor Simeon Moruzov, care a transmis informații despre mișcările armatelor țariste pe frontul din Polonia (Tannenberg, Lacurile Mazuriene etc.). Afanasie Moruzov a trăit la Lemberg sub numele de Manoliu, fiind un fel de custode la muzeul local de artă[6]. Acoperirea i-a permis să centralizeze informațiile despre Rusia Sovietică care veneau de la informatorii din Finlanda, Țările Baltice, Polonia, Cehoslovacia, Serbia, Germania, Elveția, Franța și Peninsula Iberică. Legătura între Afanasie Moruzov și Centrala Serviciului S(ecret) din București a fost făcută și de preotul Andrei Cojocaru, originar din Hotin. În Polonia, Afanasie Moruzov a făcut joncțiunea și cu rețelele coordonate de dr. Victor Bogomoleț și ucraineanul Hnat Porohivski[7]. Conform lui V.S. Vernut, șeful Academiei Serviciului de Securitate al Rusiei, Hnat Porohivski a fost cel care a organizat și coordonat punctul român al centrului militar de spionaj naționalist-ucrainean din Hust, Polonia[8]. Despre dr. Victor Bogomoleț, știm că a fost rezidentul în România al British Intelligence Service, iar astăzi este considerat unul din marii spioni ai secolului al XX-lea. Sarcina lui Bogomoleț a fost culegerea de informații din Uniunea Sovietică, activitate descoperită de Mihail Moruzov care l-a convins să devină colaborator/informator al Serviciului S român. Concediat de englezi, Bogomoleț a fost nevoit să se stabilească la Paris (anul 1933), nu înainte de a preda rețeaua sa de informatori lui Afanasie Moruzov. Într-o referire la frații Moruzov, pe care-i cunoștea foarte bine, „dr. Bogo” a notat: „Afanasie avea avantajul de a putea lua masca naturală a unui idiot, însă cine îl privea pe Mihail Moruzov își dădea seama despre puterea de pătrundere a minții lui, pe care nu și-o putea ascunde”[9].


[1] Ion Pavelescu, op. cit., pp. 67-68.

[2] ASRI, Fond penal 20954 Volumul 14, fila 110.

[3] ASRI, Dosar „D”, Cota arhivistică 10 988, Vol. I, fila 39.

[4] Ibidem, fila 42.

[5] Ibidem fila 56.

[6] Ion Pavelescu, op. cit., pp. 67-68.

[7] Locotenent colonelul ucrainean Hnat Porohivski s-a refugiat în România din calea regimului bolșevic instaurat în Ucraina. A nutrit speranța că țara sa va fi eliberată de jugul Rusiei sovietice și s-a înrolat în Armata Română.

[8] Vadim Guzun (editor), Hnat Porohivski – Asul ucrainean al Serviciului de Informații al Armatei Române, Editura Filos, 2014.

[9]Ion Pavelescu, op. cit., p. 51.


Imagine  1 – foto copertă „Afansie Moruzov, marele spion uitat”;

Imagine  2 – fotografie interbelică cu casa Scultety, magazin de accesorii pescărești, sediul rețelei de spionaj rusești, coordonată de Afanasie Moruzov;

Imagine 3 –  fotografie din anul 1930, cu Tulcea văzută de pe Dunăre;

Imagine  4 – ilustrată cu Tulcea, str. Sf. Nicolae, anul  1924.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s