Sări la conţinut

Destinul unei statui… un episod „Detectiv prin Tulcea veche”

12 iulie 2016

mircea cel batran tulceaArticolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 12 iulie 2016


În fiecare săptămână, în ziua de marți, blogul http://www.mistereledunarii.ro și paginile cotidianului Obiectiv de Tulcea sunt gazdele unui articol publicat sub genericul „Detectiv prin Tulcea veche”. Cu siguranță, va fi o vară și o toamnă fierbinte, din punct de vedere jurnalistic (și nu numai), cu articole cuprinzând mistere, secrete, întâmplări necunoscute și neauzite, drame, tragedii și caraghioslâcuri petrecute, de-a lungul timpului, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică la Tulcea. Demersul nostru de jurnalism detectivist istoric, continuă astăzi cu un articol în care vom discuta despre una din cele două statui ale domnitorului Mircea cel Bătrân, din preafrumosul nostru oraș. Și nu despre cea mare și impozantă, din Piața Civică, ci despre cea mai mică, situată în fața Gării feroviare, pe lângă care trecem uneori, fără să o observăm, cu toate că povestea acesteia este plină de dramatism, cu un destin trist, aproape uman. Și nu uitați: fiți, ziceți și argumentați cu informații din articolele noastre că sunteți tulceni!

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro


Unele statui au soarta asemănătoare oamenilor: se ridică, se prăbușesc, uneori sunt strămutate, alteori chiar copiate sau refăcute, ultimele stări fiind  performanțe pe care omul încă nu a reușit să le atingă, deoarece tehnologia în domeniu  scârțâie și sunt ceva probleme și cu etica clonării.

Povestea statuii lui Mircea cel Bătrân, din Tulcea, îndeplinește cu prisos condițiile de a fi inclusă în categoria celor cu destin, motiv pentru care vom purta niscai discuții lângă soclul ei. În primul rând trebuie specificat că orașul Tulcea este singurul oraș din țară care are două statui ale domnitorului Mircea Cel Bătrân, în condițiile în care nu dăm pe afară de vreo invazie statuară. Faptul că  tulcenii îi sunt recunoscători viteazului voievod pentru alipirea Dobrogei și Deltei Țării Românești, este un lucru de apreciat, cu toate că majoritatea o stimează mai mult pe cea ecvestră, din Piața Mircea cel Bătrân (Piața Civică). Motivul este acela că respectiva este de departe mult mai impozabilă, mai solemnă, desprinsă parcă dintr-un film de război și mai este realizată și de un sculptor drag tulcenilor, casimceanul Ion Jalea… de care foarte puțini își mai aduc aminte.

Noi vom discuta însă despre cealaltă statuie a lui Mircea cel Bătrân, cea exilată în fața gării feroviare, îndreptată către blocul cunoscut nouă cu denumirea de „Tic-tac”.


2


Ar mai fi de adăugat faptul că prin anul 1975, când a fost realizată statuia din Piața Civică, aceasta a fost gândită ca o replică mai grandioasă a celei mai mici, realizată în anul 1902 și așezată în pe locul actualei fântâni arteziene din fața (spatele) hotelului Delta.

Actuala statuie a Domnitorului Mircea cel Bătrân, situată în fața Gării feroviare a Tulcei, este o replică a statuii originale, realizată în 1902. Nu se știe foarte precis, dar se bănuie că principalul personaj care a contribuit la realizarea statuii lui Mircea cel Bătrân este poetul Ioan Nenițescu, prefect al Tulcei în perioada 1897-1900 și decedat neașteptat, când se pregătea să înceapă un al doilea mandat. După ce impozantul Monument de Independență, de pe colnicul Hora, este construit în aproximativ doi ani, în perioada 1899-1900, poetul prefect începe acțiunea de ridicare a unei statui a lui Mircea cel Bătrân, o obligație morală a patriotului Ioan Nenițescu față de marele domnitor și locuitorii dobrogeni. De la Monumentul de Independență rămăsese  suma de 10 mii de lei, pentru completarea căreia a pus în aplicare planul deja cunoscut: colecte, donații, vânzări de cărți poștale. Sculptorul ales a fost Constantin Bălăceanu (cel care finalizase și realizarea Monumentului de Independență), inaugurarea fiind făcută în luna mai 1903. Tulcenii au iubit acest monument din tot sufletul, astfel încet au transformat locația din jurul lui în Piața Mircea, cunoscută sub acest nume multe zeci de ani, cu toate că statuia nu mai exista din 1917.


1


În luna decembrie a anului 1917, în Tulcea se instalează trupele de ocupație ale Puterilor Centrale, alcătuite din mai multe regimente bulgare și ceva germani și turci. În luna februarie 1917, statuile din bronz, ce alcătuiau Monumentul de Independență și cea a lui Mircea cel Bătrân, sunt rechiziționate de armata cuceritoare și transportate în Bulgaria, unde au fost topite și transformate în muniție.

Oprim aici povestea oficială, pentru o completare și chiar o modificare a firului narativ, foarte importantă pentru destinul statuii și istoria orașului Tulcea. Aceasta apare în paginile volumului „Jean Bart (Eugeniu  Botez) – Viața și opera sa”, autor Constantin Mohanu, 2001, Ed. Biblioteca Bucureștenilor, dintr-un capitol dedicat vieții celebrului scriitor în perioada Primului Război Mondial, care îl găsește la Sulina. „Ca o paranteză, voi povesti că bulgarii și turcii, ocupând Tulcea, au scos de pe soclu statuia lui Mircea cel Bătrân (pedestru, confecționat din bronz) și au aruncat-o în Dunăre, cam în dreptul magazinului Cambetzis – astăzi cele trei fântâni arteziene.” Trebuie să recunoaștem că povestea este chiar cu totul altfel față de cum o știam cu toții. „Ulterior, intrând armatele germane, bine informate (aliații lor au destăinuit locul unde a fost aruncată statuia) au scos-o din Dunăre și au purces și la dislocarea Dorobanțului și a vulturului de pe dealul Hora (la terminalul străzii Calea Gloriei, monument refăcut asemănător cu originalul, după ce mulți ani a fost doar un simplu obelisc) și au întrebuințat metalul pentru cartușe și gloanțe de război…”. Până la urmă, finalul poveștii este același pe care îl știam, cele trei statui sunt rechiziționate și topite, cu mica diferență că cea a lui Mircea cel Bătrân este mai întâi recuperată din valurile Dunării.

Au trecut aproape o sută de ani, până când tulcenii au reușit să refacă o statuie asemănătoare cu cea a lui Mircea cea Bătrân, mai precis aceasta s-a întâmplat în anul 2002, în urma eforturilor făcute de Fundația Galeriile Acum. S-a încercat o reconstrucție și poziționare fidelă, după fotografiile și schițele cu vechea Piață Mircea, acum sensul giratoriu de la Hotel Delta. Tulcenii s-au împărțit în două tabere, pro și contra statuii, ultima fiind mult mai numeroasă, astfel încât „bătrânul” Mircea a fost strămutat în fața Gării feroviare. Într-un fel, locul său nu mai putea fi în fața (spatele) hotelului Delta, cu cele două corpuri de clădire, așa cum nici în fața (spatele) Gării nu are nici o noimă.

În concluzie, Mircea cel Bătrân, prin statuia sa pașnică, liniștită și doar ușor amenințătoare, pare un personaj rătăcit în Tulcea contemporană. Atunci când va fi timp, niscai bani și ceva bunăvoință, un proiect frumos ar fi aducerea statuii în micul parc de lângă Hotel Delta și desenarea acestuia în jurul statuii, ca piesă principală.


4


Am fi curioși să aflăm cine va avea curajul să o așeze îndreptată către ruși, așa cum a fost poziționată inițial.


Imagine1 – imaginea actuală a statuii lui Mircea cel Bătrân (puțin stilizată), situată în fața Gării feroviare;

Imagine2 – fotografie actuală a statuii, cu vedere spre lacul Ciuperca ;

Imagine3 – ilustrată cu vechea statuie a lui Mircea cel Bătrân, pe un soclu impozant din granit,  distrusă în anul 1917;

Imagine5 – fotografie actuală a statuii, cu vedere spre oraș.

Notă: Povestea (aproape) completă a statuii lui Mircea cel Bătrân puteți citi în volumul „Tulcea-ghidul călătorului romantic, nostalgic și rafinat”, vol.1

 

 

 

 

 

 

 

One Comment leave one →
  1. Zam permalink
    15 septembrie 2016 0:22

    Iisus ne-a dat credinta tare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: