Casa fantomelor de spioni… un episod „Detectiv prin Tulcea veche”

1.casa scultety

Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 26 iulie 2016


În fiecare săptămână, în ziua de marți, blogul http://www.mistereledunarii.ro și paginile cotidianului Obiectiv de Tulcea sunt gazdele unui articol publicat sub genericul „Detectiv prin Tulcea veche”. Cu siguranță, va fi o vară și o toamnă fierbinte, din punct de vedere jurnalistic (și nu numai), cu articole cuprinzând mistere, secrete, întâmplări necunoscute și neauzite, drame, tragedii și caraghioslâcuri petrecute, de-a lungul timpului, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică la Tulcea. Demersul nostru de jurnalism detectivist istoric, continuă astăzi cu un articol în care vom discuta despre Casa Scultety, una din puținele case vechi din centrul orașului, rămase în picioare, o adevărată casă a fantomelor de spioni. Și nu uitați: fiți, ziceți și argumentați cu informații din articolele noastre că sunteți tulceni!

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro


Există în Tulcea o casă, numită pe nedrept, Casa fantomelor, fiind vorba de așa numita Casă elvețiană, de fapt vechiul Consulat Austriac la Tulcea, pentru că nu trebuie să uităm, frumosul nostru oraș avea pe timpul Comisiei Europene a Dunării (1857-1938) consuli din multe țări, care îndeplineau și funcția de comisionari ai acesteia. Spuneam de casa respectivă că este numită, pe nedrept, a fantomelor, doar pentru faptul că ea este abandonată și într-o stare înaintată de degradare, ruinele creând mereu impresia că sunt locul preferat al fantomelor. Există însă în Tulcea, o casă care poate fi numită fără nici un fel de rezerve a fantomelor și nu de orice fel, ci a unor spioni veritabili.

La prima vedere, casa respectivă pare de o banalitate totală și probabil că foarte mulți tulceni ar fi dispuși să pună rămășag că aceasta nu este altceva decât adăpostul unui bar, unde se putea închiria o masă de biliard la cel mai mic preț din oraș (nici nu știm dacă barul în cauză mai funcționează) și a unei firme necunoscute, iar la etaj – pentru că discutăm de o clădire cu etaj – nimeni nu poate spune ce se află.  Pentru a nu o mai lungi cu misterul identității clădiri respective, să spunem că aceasta este fosta casă Scultety, situată pe actuala strada Progresului, încercuită de zidurile groase ale blocurilor din zonă, alături de alte două case vechi, care au reușit să supraviețuiască timpului și timpurilor. Pentru o locație și mai precisă, pentru tulcenii cu ceva vechime în viață și oraș, vorbim despre „În spate, la Spicul”, reminiscență onomastică, rămasă de dinainte de 1989, când aici funcționa un celebru magazin de pâine și lapte, de unde puteai cumpăra, aproape în fiecare zi… pâine și lapte… ceea ce era deja o performanță.


spicul spate


Casa Scultety a fost construită în perioada 1919-9120 de Johan Scultety și soția sa Josephina. Așa cum era obiceiul în micile și marile orașe ale vremii, clădirea cu un nivel, adăpostea la parter prăvălia iar la etaj locuința familiei. Situată în zona fostului Ceair, o suprafață de teren câștigată din apele unei lagune a Dunării, care acoperea inițial centrul actual al orașului, zona a fost inițial acoperită cu magazii și depozite ale armatorilor de grâne și cherestea. În perioada 1919-1920, când se construiește Casa Scultety, valoarea terenului în această zonă era cea mai ridicată din orașul Tulcea. Terenul fusese întărit cu piatră adusă din carierele din jurul orașului, pereții casei fiind executați din zidărie de cărămidă, pe fundație din piatră naturală. Suprafaţa utilă este de aproximativ 500 mp, repartizați în mod egal la parter și etaj. Acoperișul a fost executat inițial din olane din lut ars, pe șarpantă din lemn. Învelitoarea inițială a fost înlocuită cu tablă zincată. În anii 1970 au fost îndepărtate cele două balcoane din fier forjat, adevărate dantelării din metal.


casa scultety interbelic


Pereții retencuiți, în anii 1990, au păstrat stucaturile originale, care însă nu mai au farmecul original datorită materialelor sintetice folosite pentru refacerea fațadei. Tâmplăria originală, din lemn, a fost de asemenea înlocuită cu profile din aluminiu și plastic. Ca orice fostă casă de spioni, aceasta și-a păstrat aerul banal, reușind să treacă neobservată și în zilele noastre, așa cum se întâmpla și în perioada interbelică.  Într-o reclamă dintr-un ziar tulcean, din anul 1920, se poate citi următoarea reclamă: Casa Johan Scultety, Fondată în 1840, Magazin de manufactură, Atelier special de frânghierie și articole pescărești, Str. Sf-tu Neculai Tulcea.


scultety reclama


Cu toată specificația anului 1840, înclinăm să credem că familia Scultety a sosit în Tulcea în perioada instalării Comisiei Europene a Dunării, în 1860, profitând de adevărata explozie economică și socială a orașului, sau după 1878, când au avut loc, de asemenea, mișcări de populație datorate încheierii războiului. Indiferent care din ipoteze este cea adevărată, important este faptul că vorbim (scriem) despre una din familiile cele mai vechi din Tulcea, despre care, din nefericire, nu se mai știe nimic.  În foarte scurt timp de la deschiderea magazinului de produse de manufactură și atelierului special de frânghierie și articole pescărești,  majoritatea pescarilor au început să-și cumpere cele trebuincioase de aici, distrugând falsul mit că pescarii îți împletesc singuri plasele și năvoadele. S-ar părea că aceștia apreciau în primul rând calitatea produselor garantate de un fabricant venit din Imperiul Austro-ungar, deci calitate occidentală. Casa Scultety și membri familiei a fost în mod cert una din locațiile principalele ale spionajului tulcean, aici soseau zilnic locuitori din Delta Dunării, de la simpli pescari până la patroni de cherhana, pentru a cumpăra frânghii, parâme, plase, năvoade și cârlige din oțel nemțesc, pentru folosință. Printre aceștia, zeci de agenți care bântuiau Delta, Basarabia și partea vestică a Rusiei, ajungând până la Moscova. Structura era atât de  bine pusă la punct, încât existau informatorii la cele mai înalte oficii de conducere ale Rusiei. Când sosea câte un agent cu informații excepționale, acesta trăgea la Hotelul Continetal, al lui Geroge Scultety și aștepta o întâlnire directă cu Mihail Moruzov, la vila sa de pe malul lacului Somova. Spațiul acestui articol nu ne permite să prezentăm o biografie a marelui spion Moruzov, considerat cel mai mare spion român și care și-a început cariera ca tulcean nativ, în mod cert însă cea mai importantă rețea organizată de el a funcționat la Tulcea, cu ramificații până la Moscova. Centrul de colectare al informațiilor secrete era Casa Scultety, unde agenții intrau fără nici un fel de suspiciune pentru a cumpăra cele trebuincioase pescuitului în Deltă de la magazinul de manufactură și atelier special de frânghierie și articole pescărești. Aici, acestea erau preluate de membri familiei și transmise mai departe lui Afanase Moruzov (unul din frații mai mari ai lui Mihail). Nu avem informații precise dacă în rețeaua de spionaj erau implicați toții Scultety, sau numai o parte dintre aceștia. Cel mai activ a fost însă cu siguranță unul dintre fii, George (Gheorghe, pe numele de botez).


george scultety1


În spațiul actualei case, cu cele mai ieftine mese de biliard, a fost dejucată, în anul 1919, una din cele mai importante acțiuni sovietice împotriva Statului Român. Rușii intenționau să lovească economia românească, slăbită după Primul Război Mondial, cu o mare cantitate de ruble false, care să genereze inflație și să ducă la o revoltă a populației și de ce nu, la o revoluție de tip bolșevic. Datorită informațiilor primite și plecate din Casa Scultety, acțiunea este dejucată magistral de Mihail Moruzov, care reușește să confisce și suma de 1 milion de ruble autentice. De la această întâmplare s-au scurs aproape o sută de ani, interval în care familia Scultety a dispărut complet din Tulcea, decimată, s-ar părea de închisorile comuniste, iar clădirea a avut un destin trist, fiind, rând pe rând, magazin de încălțăminte Motanul încălţat, Farmacia nr. 29, contabilitatea Spitalului de copii, secţia T.B.C. pentru copii, Tribunalul şi Judecătoria Tulcea.

Ce frumos ar fi ca această casă să fie reabilitată conform planurilor inițiale (cel puțin exteriorul) iar în interior să se amenajeze un muzeu al spionajului tulcean, cel mai important care a funcționat în România și, probabil, într-un oraș de pe malurile Dunării. Dar acesta nu este decât un vis tulcean, prea mic pentru un oraș atât de mare (sau invers).


Mai multe despre Casa Scultety  puteți citi în cartea „Tulcea – ghidul călătorului nostalgic, romantic și rafinat”, vol.2.


magine1 – fotografie stilizată cu casa Scultety, în zilele noastre;

Imagine2 – fotografie din perioada anilor 80, între blocuri se pot observa trei case cu etaj, cea din mijloc fiind casa Scultety ;

Imagine3 – fotografie cu casa Scultety, din perioada interbelică, probabil că cei doi bărbați din fața intrării sunt membri din familie;

Imagine4 – reclamă dintr-un ziar tulcean, cu oferta magazinului Scultety, din perioada 1905-1910;

Imagine5 – Fotografie cu George Scultety;

Notă: imaginile 3,4,5 sunt din colecția ICEM.

3 comentarii la „Casa fantomelor de spioni… un episod „Detectiv prin Tulcea veche”

  1. Mi-aș dori cât mai multe fotografii cu Tulcea veche. Mi-aș dori fotografiile cu centrul vechi, cu Orcula, cu acele clădiri părăsite din centrul vechi sau cu vechea stradă Babadag.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s