„Scriitori tulceni din trecut și de azi – perspective critice -”, autor prof. Gheorghe Bucur

Vineri, 29 iunie 2018, la Biblioteca Județeană Tulcea, a avut loc lansarea cărții distinsului profesor Gheorghe Bucur, „Scriitori tulceni din trecut și de azi – perspective critice”, un excelent volum de critică literară de sinteză, primul de acest gen în „peisajul” scriitoricesc tulcean. Cu toate că este un tom „greu” și la propriu (374 de pagini în format A5) și la figurat (critică literară), sala bibliotecii județene a fost arhiplină cu tulceni care iubesc cultura, ii stimează pe scriitori și îl respectă pe profesorul Gheorghe Bucur.

Distinsul autor face parte dintr-o generație de profesori care au răspândit cu generozitate, seriozitate și profesionalism învățătura și cultura pe meleagurile tulcene, într-o perioadă în care școala era Școală, munca, Muncă iar cultura distribuită prin mijloace clasice, azi desuete: cărți, reviste, cenacluri, biblioteci, caravane literare, fără internet, telefonie mobilă, Facebook, site-uri și bloguri mai mult sau mai puțin culturale. În plus, domnia sa este absolvent al Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea, unde s-a reîntors ca profesor de limba și literatura română, în anul 1967, după absolvirea Facultății de Filologie a prestigioasei Universități „Al.I.Cuza” din Iași. A fost titularul catedrei de limba română din acest liceu,  timp de 40 de ani, până în anul 2007. De remarcat consecvența și devotamentul unei vieți întregi pentru o instituție școlară a unui om care a trecut prin două sisteme politice și granița a două milenii, între aceleași ziduri groase ale unui liceu care se confundă cu istoria Tulcei.

Această succintă prezentare a domnului Gheorghe Bucur are pretenția de a-l transforma în personajul principal al volumului „Scriitori tulceni din trecut și de azi – perspective critice”, luând în considerație „foaia de drum” profesională, devotamentul pedagogic și, în mod special, „curajul” de a publica o carte de critică literară tulceană. Personajele secundare ale volumului în cauză sunt cei 23 de autori prezentați în cele 4 secțiuni: poeți, prozatori, dramaturgi și cercetători, clasificați atât pe genuri literare abordate, cât și temporal. La loc de cinste, se găsesc cei mai importanți scriitori tulceni: Panait Cerna și Valentin Șerbu, pentru ca aproximativ o treime din numărul paginilor să fie dedicată poeților și epigramiștilor tulceni, o dovadă suplimentară a sensibilității generale a nord dobrogenilor, manifestată și în genurile literare abordate de aceștia.

Cele 29 de articole critice cuprinse de domnul Gheorghe Bucur în cele 19 capitole și 374 de pagini, zugrăvesc, într-o tehnică critică desăvârșită, activitatea scriitoricească a celor 23 de autori. Analiza de text este realizată științific, utilizând instrumente de critică academice, care îi induc cititorului bucuria lecturii unui volum de critică, adevărat și de înaltă ținută.

Satisfacția lecturii a fost însoțită,  în cadrul lansării, de sentimentul de prietenie a celor prezenți față de distinsul autor: colegi de catedră, profesori, colegi de clasă, scriitori tulceni de toate felurile și genurile, Primarul Tulcei, Constantin Hogea, dar, mai ales, familia profesorului Gheorghe Bucur: soția, doamna profesoară Rodica Cristina Bucur, fiul, lect. univ. dr. Cristian Bucur și, în mod deosebit, nepoata, căreia îi și dedică acest volum: „Nepoatei mele, Luana Cătălina, care, citind această carte, va afla mai multe despre universul  spiritual  al orașului bunicilor ei.”… O dedicație, care în câteva cuvinte, cuprinde întreaga esență a mesajului acestui volum de „perspective critice”.

Nicolae C. Ariton

 DSC_0980

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s