Domnul Aegyssus, actum identiate (latinește) sau ID card (1)…


S-ar părea că între anii 380-360 î.e.n., așezarea de azi a Tulcei a ajuns sub conducerea lui Caspios (caspianului) Aegisos, în condiții nu prea clare. Există o ipoteză, în care se susține că acesta era comandantul garnizoanei militare odrise[1] incartuite aici și având misiunea de a-i păzi pe oficialii care încasau taxele și impozitele și să asigure, parțial, siguranța așezării și a drumurilor din zonă.  Privitor la originea sa, pornind de la numele Aegisos, putea foarte bine să fie grec, sarmat, dac, get etc., sau dacă respectăm etimologia „caspianului”, ar trebui să admitem că Aegisos era de prin zona Mării Caspice.

Distinsul istoric și arheolog, Nicolae Gostar ne propune în articolul intitulat chiar „Caspios Aegisos”[2] o origine celtică a personajului nostru, făcând parte din familia numelor masculine Agisus, Agisius și care se întâlneau foarte des în zona de nord-vestul  Europei alături de Acisius, Acisinus sau Agisinus. Și mai interesant este faptul că în Aquitania (sud-vestul Franței, la granița cu Spania) se cunoaște o populație celtică numită Agessiantes. La prima vedere, prenumele Caspios înseamnă „cel de la Marea Caspică”, dar și în acest caz Nicolae Gostar înclină să creadă că este vorba tot de influența celtă, deoarece în sudul Galliei, numele celt Casponius era foarte răspândit alături de Casipiniacum, pentru ca în actuala Portugalie să se întâlnească foarte des Caspiana. Deci, nume celte fără nici cea mai mică legătură cu Marea Caspică. Luând în considerare toate cele spuse mai sus și a numelui specificat de poetul Ovidiu, Caspios Aegisos – singura mărturie în acest sens – putem concluziona că este vorba despre numele unui conducător al celților sub conducerea acestuia la Gurile Dunării. Caspios ar putea fi o dovadă că acesta făcea parte dintr-un trib purtător al acestui nume. Toate acestea alăturate informațiilor că celții au reprezentat o populație numeroasă în zona Dobrogei de Nord, care la un moment dat au fost organizați cel puțin într-un mic regat, ipoteza apartenenței celtice a lui Caspio Aegisos nu pare foarte departe de adevăr. Dar aceasta este doar prima fișă de identitate a celui care a dat cel mai vechi nume orașului nostru, Aegyssus, sub forma sa latinizată. Mai avem însă și alte posibile ID-uri, pe care le vom da citire în episoadele ce vor veni.

[1] Popor trac, creator al unui întins regat, numit Odris, îcepând cu aproximativ 470 î.e.n. și până în secolul I e.n., când a fost înglobat în Imperiul Roman

[2] Revista Danubius, Nicolae Gostar, Caspios Aegisos, Ovidiu, Pontica, I, 8,13

 

Nicolae C. Ariton


Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s