Cronica unor zile neașteptate – Cine este de vină? BATMAN!


Încă de la începutul pandemiei, am intenționat să scriu un fel de cronică (aproape) zilnică a acesteia. Am ezitat însă, pentru că nu sunt nici medic, nici psiholog, nici om de știință, ci doar un tulcean (cetățean al Tulcei, oraș situat la capătul lumii, sau începutul acesteia n.a.) care face ceva eforturi culturale. Nici www.mistereledunarii.eu nu este un blog care să se preteze la postări virusologice, fiind dedicat, în cea mai mare parte, istoriei și culturii nord-dobrogene. Dar cum această pandemie este pe cale să se transforme într-un stil de viață, postăm și noi „Cronica unor zile neașteptate”

Nicolae C. Ariton


În plină luptă cu pandemia – în fapt mai mult cu oamenii care nu pot accepta ideea de pandemie și rigorile vieții sub aceasta – răzbate, din când, în când întrebarea: cine este de vină pentru ce se întâmplă. Să ne aducem aminte cum a început totul, cu reacțiile apărute și primele suspiciuni de vinovăție. Coronavirus este un virus purtat natural de unele animale, care a suferit o mutație (tot naturală), așa cum s-a întâmplat în anii trecuți și cu gripa aviară sau, și mai de demult, sindromul vacii nebune. Primele cazuri au fost înregistrate, s-ar părea, prin luna decembrie 2019, în orașul chinez Wuhan, într-una din piețele (piața de pește Huanan) burdușite cu celebrele tarabe cu pește și animale vii, dintre care unele le putem numi exotice sau ciudate.

În jur de 12 decembrie au apărut primele cazuri de pneumonie, având cauze necunoscute, autoritățile intrând în alertă, deoarece boala nu răspundea la nici un tratament obișnuit și cazurile proveneau în majoritate de la tarabagii pieței. Mutația s-a produs, conform acestui scenariu în organismul unor lilieci, sacrificați, procurați și consumați ca delicatese de către cetățeni orașului Wuhan. Dacă este să dăm crezare scenariului oficial chinez, faptele s-au petrecut exact în felul următor: În dimineața zilei de 30 decembrie 2019, o serie de probe misterioase de pacienți au ajuns la Institutul de Virologie Wuhan, acestea fiind trimise de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ale orașului, unde doi pacienți fuseseră diagnosticați cu o pneumonie atipică. Se bănuia că boala era generată de un nou coronavirus, aparținând aceiași familii de viruși, purtătorii fiind liliecii, care formase, în 2002-2003, sindromul respirator acut sever (SARS), o boală care a afectat 8100 de oameni, cu 800 de decese. Directorul institutului a hotărât ca doctorița Shi Shengli să preia cazul. Cunoscută și cu numele de „Batwoman”, deoarece de mai bine de 15 ani făcea adevărate expediții în peșterile cu lilieci, în căutarea de viruși. Prima întrebare care și-a pus-o, în timp ce se urca în tren, a fost ce căuta în centrul Chinei, la Whuan, pentru că zonele subtropicale din sudul Chinei erau cele cu riscul ca virusul să treacă de la animale la oameni. A doua întrebare a fost dacă nu cumva virusul nu a „scăpat” din laboratoarele din Wuhan. În timp ce boala s-a răspândit ca un incendiu „Batwoman” făcea primele cercetări și identificând un nou coronavirus (o familie de viruși, descoperiți încă din 1930, despre care vom discuta pe larg altădată), denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cel puțin 70% similar în secvența genelor SARS-CoV. Perioada de incubație (perioada de la expunere până la apariția simptomelor) era/este de aproximativ două săptămâni, simptomele includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Pe 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus a devenit o pandemie… Continuăm cu Cronica unor zile neașteptate – Cine este de vină? LABORATORUL P4!

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s