Tulcisme (3)

     Continuăm cu noul serial săptămânal, intitulat „Tulcisme”, fără ca acesta să înlocuiască articolul de fond al misterelordunării. Acesta conține povestiri scurte, avându-l ca personaj principal pe Nastratin Hogea, un fel de Păcală oriental, care a viețuit de adevăratelea undeva prin Anatolia, acum aproximativ 800 de ani. Tematica este diversă, având ca personaje principale oameni obișnuiți și moravuri care nu s-au schimbat prea mult, odată cu trecerea secolelor. Stilul este lejer, în notă comică, adeseori cu tentă filozofică sau final absurd.

Nicolae C. Ariton

 Nastratin Hogea trecea, într-o zi, printr-un oraș mic al cărui imam (preot) tocmai murise. Localnicii, luând călătorul drept un om sfânt, i-au cerut să țină predica de vineri. El urcă în amvon și vorbi publicului larg:

– Dragi frați, știți despre ce voi vorbi?

– Nu, nu, răspund credincioșii, nu știm.

– Cum? strigă Nastratin Hogea mânios, nu știți ce voi spune în acest loc dedicat rugăciunii! Nu am nici o legătură cu astfel de necredincioși. Și spunând acestea, coborî din amvon și părăsi moscheea. Impresionați de discurs și convinși că omul era un adevărat sfânt, oamenii se grăbiră să îl ajungă din urmă și îl roage să se întoarcă pentru predică. Se întoarse înapoi la amvon:

– Dragi frați, poate știți acum despre ce voi vorbi?

– Da, da, răspunde credincioșii în cor,  știm!

– Necredincioșilor! tună Nastratin Hogea. De două ori mă deranjez să vorbesc și vă prefaceți că știți ce voi spune! Și plecă din nou, lăsând în urmă adunarea uluită. Oare ce trebuiau să răspundă astfel încât un astfel de sfânt să fie de acord să răspândească lumina? Unul dintre credincioși a sugerat că, dacă întrebarea va fi pusă din nou, unii să strige: „Da, da, știm!”, iar ceilalți: „Nu, nu, nu știm!” Toată lumea alergă după Hogea, care urcă în amvon pentru a treia oară:

– Dragi frați, știți, în sfârșit, despre ce voi vorbi?

– Da, da, răspund unii,  știm!

– Nu, nu, se plâng alții, nu știm!

– În sfârșit, oftă Nastratin Hogea. În aceste condiții, dați-le voie celor știu să le spună celorlalți.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s