„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 10… Scopiții, acești eunuci voluntari, triști, dobrogeni

Locul al 10-lea din topul articolelor „misterele dunării” îl reprezintă unul dedicat scopiților, acești eunuci sectanți ruși, care fugind din Rusia, s-au stabilit, unii dintre ei, în Dobrogea, cea mai cunoscută comunitate de scopiți tulceană fiind cea din localitatea Scapeți, de lîngă Luncavița. Articolul a fost publicat pe 10 aprilie 2012 și a fost completat ulterior cu alte cîteva postări cu temă asemănătoare. Subiectul este destul de macabru, dar aceest lucru nu l-a împiedicat să convingă 4424 de cititori să-l lectureze cu plăcere.


Screenshot 2021-04-07 184922


Eunucul a reprezentat de-a lungul istoriei una din cele mai enigmatice figuri. Nenorociți pe viață datorită handicapului fizic, indus, s-ar părea prin mânăstirile bizantine, apoi cele copte din nordul Africii, apoi de tot felul de negustori de sclavi, suferința le era amplificată și de faptul că își petreceau viața prin haremurile musulmane, înconjurați de frumuseți feminine inaccesibile. Cu toate acestea, dintre ei s-au ridicat Mari Viziri sau generali, care au condus destinele Înaltei Porți. Nu știm dacă la Tulcea a ajuns vreun eunuc, cu niscaiva afaceri sau conducător de oști. Știm însă că la Babadag, aceștia au rămas perioade lungi de timp, când sultanii plecau în expedițiile militare și își lăsau haremurile, de unde le recuperau la întoarcere. Am avut însă cu siguranță scopiți, acești sectanți creștini, cunoscuți sub numele de „Poporul lui Dumnezeu”, o sectă secretă a căror membri practicau tăierea propriilor organe genitale (la bărbați) și a sânilor (la femei), în  spiritul sublimei și tâmpitei idei că la gonirea lui Adam și Eva din Rai, acești fuseseră înzestrați de către Divinitate cu testicule și sâni, ca o pedeapsă pentru păcatul primordial. Tăierea acestora reprezenta revenirea la „forma” inițial divină a ființei umane. Sau, oamenii trebuie să se asemene cu îngerii, să nu aibă sex, pentru a putea avea spiritul liber.

   Scopismul a apărut ca ideologie undeva prin zona munților Urali, de unde s-a răspândit cu repeziciune mai ales la Moscova, cu toate că, în prima fază, așa numitul lider al mișcării, Kondrati Selivanov a fost deportat în Siberia. De fapt, întreaga sa viață, a fost un continuu periplu între reședințele luxoase din Moscova, Siberia, mânăstiri și aziluri de nebuni, unde a și murit pe la vârsta de 100 de ani. De fapt, atingerea vârstelor matusalemice în cadrul comunității era o caracteristică aproape generală, membri acesteia atingând constant vârsta de 100 de ani, fiind și cazuri de până la 120. Răspândirea scopismului cu repeziciune în Rusia, mai ales în rândul nobililor, ofițerilor și negustorilor, a făcut ca un grup masiv să fie deportat în Siberia. Cu toate acestea, numărul lor devine și mai mare, atingând peste 10 mii, fiind din ce în ce mai secretoși în ritual, pe care îl desfășurau noaptea, ascunși în pivnițe. La un moment dat, încep să emigreze masiv către România, cea mai tolerantă țară din Europa. Grupuri mici se stabilesc în București și Iași, ocupația de bază fiind cea de birjari, în acea perioadă apărând vestiții Muscali, așa cum erau numiți generic, fără ca toți aceștia să fie însă scopiți.  Cel mai mare număr dintre ei au sosit însă în Dobrogea, în zona Tulcei, amestecându-se în comunitatea lipovenilor, cărora, la prima vedere, le respectau religia și regulile, dar în ascuns își practicau ritualurile secrete, care constau în intonarea de cântece și dansuri extazice, îmbrăcați complet în alb și apelându-se cu numele de „porumbel alb”. În principiu, castrarea bărbaților se făcea după ce familia avea doi copii, dar erau grupuri de habotnici, care făceau acest lucru din adolescență, copiii familiilor fiind adoptați. Tăierea se făcea de către bătrânele grupului, dar erau și momente de nebunie mistică în care bărbații se automutilau cu securea la tăietor, sau cuțitul de curățat pește. Nici acum nu se știe foarte clar ce făceau cu trupurile celor defuncți, scopiții neavând cimitire. Cu toate că erau foarte harnici și cumpătați, lipovenii îi goneau de multe ori din comunitatea lor, ajungând să-și facă satele lor, cum s-a întâmplat cu localitatea 2 Mai, din județul Constanța, înființată și locuită multă vreme de scopiți. Chiar dacă otomanii erau destul de permisivi privind acceptul tuturor credințelor, în Dobrogea făcuseră o adevărată aversiune împotriva acestei minorități sectante. Când aveau informații că există un asemenea grup, ordonau câte un raid vijelios de bașbuzuci, aceste miliții musulmane, care se ocupau cu reglarea conturilor în sangeacul Tulcei, și în toți Balcanii. Fiind o sectă milenaristă, aveau credința că în momentul în care grupul lor va ajunge la 144 de mii de membri, Mesia va coborî pe Pământ, transformându-l într-un loc al celor sfinți. Îndepărtarea instrumentelor de procreare, care le asigura o oarecare longevilitate, nu a fost însă o idee strălucită, secta stingându-se încet. Sau cel puțin, așa se spune.


Screenshot 2021-04-07 184041


Nicolae C. Ariton

  1. Prima imagine prezintă un grup de  scopiți, primele două, de jos, părând a fi femei. Beteșugul s-ar părea că influența trăsăturile faciale, dimensiunile corpului devenau mai mari și trăiau mai mult ca semenii lor necastrați, imaginea preulată de pe wikipedia.

   2. A doua imagine este cea gurului sectei scopiților, Kondrati Selivanov, auto proclamat Țar și Mesia, trăind când în lux, când deportat în Siberia, a murit într-un azil de alienați mental. Asemănarea dintre Selianov și grupul de scopiți de mai sus este frapantă, imaginea provine de pe wikipedia.

   3. A treia imagine este cea a unei femei scopite, cu sânii tăiați, conform perceptelor religioase ale sectei, imagine preluată tot de pe wikipedia.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s