„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 08… Misterul ceasului Bisericii Sf. Gheorghe, din Tulcea…

   biserica sf gheorghe tulcea 

    Locul al 8-lea din topul articolelor „misterele dunării” este ocupat de cel dedicat Bisericii Sf. Gheorghe din Tulcea și publicat inițial în anul 2013. Nu este un „istoric” al acestui lăcaș de cult, ci o încercare de dezlegare a misterului care înconjoară ceasul din turla acesteia. Nimic spectaculos, doar de reținut atenția despre un ceas asupra căruia din ce în ce mai puțini tulceni își aruncă privirea.

   Frumoasa biserică tulceană Sf. Gheorghe este cunoscută de tulceni, fie cu denumirea hramului pe care îl poartă, fie ca Biserica bulgărească, fie ca Biserica cu ceas. Unul din motive pentru aceste trei denumiri poate fi acela că Tulcea este un oraș mic, iar tulcenii, din dorința de a-i impresiona pe turiști au dat trei nume aceluiași obiectiv.

   Ca mai toate bisericile din Tulcea, biserica actuală este ridicată pe locul unei foste bisericuțe din lemn, de primii bulgari basarabeni veniți în Tulcea în urma Războiului ruso-turc din 1828-1829. Veniți în Tulcea este impropriu spus, deoarece luptele din acest război au distrus complet Tulcea, aceasta renăscând prin aducerea românilor din satele Beștepe și Prislav (Nufăru), bulgarilor din Basarabia, care s-au adăugat tulcenilor de diferite etnii care erau existau deja: români, ruși, ucraineni, turci, tătari etc.

   Ce este interesant este faptul că bisericuța bulgărească era așezată pe malul Dunării, pentru că în perioada 1830-1840, frumosul nostru fluviu pătrundea printr-un ghiol până în dreptul actualei clădirii a Primăriei. Cu timpul, acest ghiol s-a colmatat, fiind complet secat în perioada 1857-1860, când Comisia Europeană a Dunării a constrtuit Digul olandez, ce a constituit și baza falezei de astăzi. În aceste condiții, comunitatea bulgară a construit o biserică din piatră, în anul 1857, cu o arhitectură de bazilică romană (în formă de navă), cu 12 bolți sprijinite pe 12 stâlpi masivi. Bisericii îi lipsesc turlele, deoarece Tulcea fiind caza (o comună mai mare) a Imperiului Otoman, clopotele erau interzise. Frumoasa clopotință (în stil gotic), din fața Bisericii bulgare, a fost adăugată după plecarea turcilor din Dobrogea, în urma Războiului din 1877.

   Comunitatea bulgară tulceană,  bine organizată și avută, nu se limitează doar la clădirea bisericii, ci construiesc și două școli. Prima, poziționată în partea dreaptă, a fost ridicată în anii 1859-1862, la inițiativa tulcenilor Dumitrache Bei Teodorof, Hagi Valici Stefanoff, Hagi Gheorghe, Hagi Valceanu, fiind gimaziu pentru băieți (Gimnaziul Bulgăresc). Din nefericire, clădirea a fost demolată. A doua școală, construită tot în curtea bisericii, în partea stângă, a fost ridicată în perioada 1881-1882, (Școala Națională Bulgară de fete). Din fericire, clădirea rezistă și astăzi, după ce de-a lungul timpului, aici au funcționat Liceul Principesa Elena (înființat în 1897) și Școala Normală de învățători Dr. Angelescu (1919-1925).

   Turnul clopotniței din fața bisercii, cu care se și confundă dealtfel, așa cum spuneam, a fost construită mai târziu, în stil gotic. Iar ceasul din din vârful acesteia și mai târziu. Cum tot timpul ne-a intrigat acest mister, încercăm să-l deslușim în acest articol. Fără să avem informații exacte, probabil că impozanta turlă a fost adăugată în anul 1897, când biserica a fost reparată și consolidată. Misterul ceasului este și mai profund, dar am reușit să îl deslușim prin așezare fotografiilor în ordine relativ cronologică. Astfel, până la sfârșitul Primului război mondial, ceasul nu exista, acesta a fost montat în perioada interbelică, puțin probabil în primii ani după încheierea războiului, când Tulcea și-a revenit foarte greu în urma distrugerilor suferite, aproape jumătate din clădirile orașului fiind nimicite.

   Acestea fiind spuse,  misterul ceasului Bisericii Sf. Gheorghe credeam că a fost dezlegat, cel puțin cu aproximație. Privind însă cu atenție o altă fotografie pe care am găsit-o în volumul distinsului ofițer și scriitor M.D. Ionescu, Dobrogea în pragul veacului al XX-lea, am descoperit cu uimire pe o imagine destul de neclară, că pe la 1900, pe frontonul deasupra intrării în curtea bisercii există o chestie, care poate fi un blazon sau un însemn religios, dar poate fi foarte bine și un ceas, cu un singur cadran, de dimensiuni mult mai mici ca cel de azi, un fel de strămoș al acestuia. Pentru exemplificare, am inserat și această imagine a bisericii, cu mențiunea că misterul ceasului Bisericii Sf. Gheorghe rămâne nedezlegat.

   1.Prima imagine este din perioada interbelică, cu turnul clopotniței având ceas, în dreapta bisericii se vede Gimnaziul Bulgăresc, care a fost demolat;

   2.A doua imagine, de jos, este din anul 1917, când ceasul încă nu fusese montat;

   3.O fotografie inedită (a treia, de jos), făcută în perioada Primului război mondial, cetățeanul din imagine fiind un ofițer german sau bulgar… se poate observa că biserica încă nu se afla în posesia ceasului.

   4.Imaginea din volumulul Dobrogea în pragul veacului al XX-lea, de Căpitan M. D. Ionescu, București, 1904, care ne azvârle din nou în misterul nedeslușit al ceasului Bisericii Sf. Gheorghe.

    biserica sf. gheorghe 1917 fara ceas

Tulcea Bulgarian-church-St-George-Tulcha fara ceas

  biserica cu ceas fara ceas

    Nicolae C. Ariton

Publicitate

Un comentariu la „„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 08… Misterul ceasului Bisericii Sf. Gheorghe, din Tulcea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s