„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 05… Monstrul din lacul Ciuperca

1


Locul al 5-lea în topul articolelor „misterele dunării” este ocupat de cel dedicat unui posibil monstru care bîntuie prin apele lacului Ciuperca, din Tulcea. La prima vedere, pare a fi o fantasmagorie, citit însă cu atenție îți poate lăsa în minte o urmă de îndoială privind existența sa. Deci, lectură plăcută și atenție mare când vă plimbați pe malul lacului Ciuperca. Nicioadă nu se știe!


Unul din locurile cele mai iubite de tulceni este lacul Ciuperca. Mai ales în ultima vreme, de când a devenit un fel de loc de pelerinaj pentru cei care se închină zeului Siluetei. Adică, fără a avea nici un fel de conexiuni religioase, un spațiu unde se pot topi, în mod plăcut, surplusul de calorii. Malurile lacului arată mai mult decât civilizat: spații verzi, alei, suprastructură din beton, asfalt și pavele, pistă de bicicliști, ba chiar o fântână arteziană, în mijlocul lacului, care aruncă un jet de apă până la nori (aproape) și te duce cu gândul la frumosul oraș elvețian Geneva.


2


De-a lungul timpului însă, lacul Ciuperca nu s-a bucurat la fel de multă apreciere ca în zilele noastre, acesta făcând parte dintr-o salbă, alături de lacurile Somova, Câșlița, Zaghenul, legate între ele printr-o sumedenie de canale, bălți și smârcuri, într-o adevărată împărăție a peștilor și țânțarilor. Zona cea mai reprezentativă, din acest punct de vedere, era actuala stradă Isaccei, care inițial era un soi de canal ce făcea legătura între lacul Ciuperca și apa unui golf prin care Dunărea pătrundea până în apropierea Pieței Noi, un minunat loc de refugiu pentru corăbiile care căutau un loc liniștit unde să-și arunce ancora. Tăierea pădurilor de pe dealurile tulcene a dus la colmatarea golfului și canalelor de legătură, la care s-au adăugat lucrările de asanare și îndiguire pentru a obține terenuri noi (uscate și bune de construit), numite Ceair (actualul centru al orașului) și Ceamurlia (actualul spațiu dintre Dunăre și strada Isaccei). Toate acestea se întâmplau, aproximativ, între 1830 și 1860, când Tulcea era provincie otomană. În aceste condiții, Ciuperca a rămas un lac închis, alimentat cu apă proaspătă de câteva izvoare subterane și două derele, mai mult secate, din zona parcului Victoria și Piața de Vest.


4


Nimeni nu știe de unde vine numele de Ciuperca al lacului și nici regimul de proprietate a acestuia pe timpul turcilor, probabil că la fel cum Dunărea se numea „Marele râu al Sultanului” și Ciuperca se numea „Micul lac al Sultanului” (ușoară exagerare). Important este că până în anul 1910 a fost în proprietatea „Domeniul statului al apelor, lacurilor și bălților”, care începând cu acest an îl cedează comunei (urbei) Tulcea, în schimbul terenului pe care s-a construit Palatul Pescăriilor (actualul club MGM).

Și mai puțin cunoscut este când a ajuns monstrul în apele lacului. Unele voci afirmă că ar fi vorba despre un animal preistoric, uitat de timp și vremuri în apele călduțe și mâlul gros al lacului. Alte voci susțin că nu este vorba decât de un somn uriaș, aciuiat în apele lacului, gras și bătrân. Cei care se laudă că au văzut Monstrul lacului Ciuperca, spun că au zărit doar un spate cenușiu, ieșit pentru câteva clipe dintre ape, apoi dispărând la fel de brusc cum a apărut. Spre deosebire de mai celebrul monstru din lacul Loch Ness, din Scoția, în căutarea căruia s-a utilizat, la un moment dat, chiar și un submarin, în Tulcea nu s-a apelat, deocamdată, la soluții de genul acesta. Mult mai practici, tulcenii au secat complet lacul în anul 2010, în cadrul executării unor lucrări de amenajare a acestuia.


3


Câțiva martori au declarat că atunci când apele lacului au devenit periculos de scăzute, într-o noapte întunecoasă, o arătare uriașă s-ar fi târât cu greu până pe malul Dunării, dispărând în apele acesteia. După ce lucrările au fost  încheiate și lacul reumplut cu apă pură și cristalină (aici am exagerat puțin), monstrul ar fi revenit, refăcând drumul, de data aceasta dintre Dunărea cu ape reci și curenți puternici în apa călduță și hrănitoare a apelor lacului.


6


Adevărul este că în ultima perioadă de timp, mărturiile privind existența monstrului din lacul Ciuperca s-au împuținat, cu toate că zeci de tulceni pândesc apa lacului pentru a-l surprinde în instantanee, cu telefoanele mobile, pentru a le posta pe Facebook. A fost înregistrată doar o singură mărturie, în care un martor a declarat că într-o noapte sufocant de caldă, din luna august 2015, monstrul ar fi ieșit pentru a face duș la mini fântâna arteziană, din partea de vest a lacului, care asigură și oxigenarea apelor. Bănuim însă că mărturia respectivă nu este altceva decât o glumă de prost gust într-un caz extrem de serios de antropologie biologică și monografie citadină.


Imagine1 – fotografie (nereușită) cu monstrul din lacul Ciuperca;

Imagine2 – fotografie  relativ actuală cu lacul Ciuperca;

Imagine3 – fotografie din perioada anului 1970, cu lacul Ciuperca pe care vâslesc câțiva caiaciști, fără să bănuiască pericolul din adâncurile apelor;

Imagine4 – fotografie cu lacul Ciuperca secat, realizată în anul 2010;

Imagine5 – fotografie cu monstrul scoțian Loch Ness, un fel de rudă cu monstrul tulcean din lacul Ciuperca (fotografie realizată în 1934 și publicată în presa engleză).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s