Sări la conţinut

„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 03…Fantoma lacului Ciuperca

18 mai 2021

barca pe lac


 

Locul al 3-lea în topul articolelor „misterele dunării” este ocupat de cel dedicat unei drame tulcene, petrecute acum aproape o sută de ani. Fundalul poveștii este lacul Ciuperca, iar personajele  principale… citiți și veți vedea. Merită, pentru că din unele puncte de vedere, viața în Tulcea era mai interesantă decât în zilele noastre, acum o sută de ani, sinuciderile din dragoste și fantomele misterioase întâlnindu-se la fiecare pas.


Indiscutabil, Tulcea arăta cu totul altfel  acum 200 de ani. În primul rând exista o adevărată salbă de lacuri: Somova, Mineri, Ciuperca, golful care acoperea centrul orașului și Zaghen. Penultlimul nu mai există, doar cel de dincolo de Colnicul Hora a fost readus parțial la viață printr-un proiect.  Aceste lacuri erau legate între ele de o mulțime de bălți, smârcuri și chiar un veritabil canal, care se întindea de-a lungul actualei străzi Isaccei, făcând legătura între golf și  Ciuperca. Dintre toate acestea, ultimul era cel mai  mic ca dimensiuni și destul de lipsit de importanță.

În anul 1910, Ministerul Agriculturii și Domeniilor cedează lacul Ciuperca Primăriei Tulcea, în schimbul unui teren pentru construirea Palatului Pescăriei, actualul sediu al clubului MGM. Cu toate că a devenit al orașului, lacul Ciuperca nu a avut niciodată povești cunoscute, legate de luciul său de apă, așa cum sunt cu zecile despre alte locații ale orașului. Poate doar una, pe care tulcenii au uitat-o sau poate n-au știut-o niciodată, cea a fantomei care bântuia pe valurile lacului, în zilele ploioase și cețoase. În anul 1927, a sosit la Tulcea căpitanul Ciocârlan, fost atașat militar, repartizat la vestitul Regiment 33 Infanterie. În scurt timp a devenit un adevărat personaj al orașului, impresionând printr-un fizic impunător, pelerina albastră pe care o purta peste hainele militare, în zilele umede și pasiunea de a naviga cu o mică ambarcațiune cu pânze pe lacul Ciuperca. Indiferent de anotimp – mai puțin iarna, când lacul îngheța bocnă – căpitanul Ciocârlan putea fi zărit la primele ore ale dimineții, printre fuiorii albi de ceață, conducându-și mica barcă, într-o poziție marțială, înfășurat în celebra pelerină albastră. După nici un an de la sosirea sa pe malurile tulcene ale Dunării, ofițerul s-a căsătorit cu fiica cea mică a Directorului Băncii Naționale, sucursala Tulcea, intrând astfel în respectabila familie Patrichi, unde mai existau două fiice, una căsătorită cu  procurorul orașului, a doua cu directorul adjunct al sucursalei Băncii Naționale din Constanța. A fost o căsătorie discretă, cu ștaif , cu rochia miresei comandată la Viena, demnă de protipendada tulceană.


ofiter din perioada regelui ferdinand, circa 1925


Nu se știe ce s-a întâmplat, dar după aproximativ jumătate de an, tânăra mireasă a intentat proces de divorț, a părăsit căminul conjugal  și a revenit la familie, care locuia chiar în clădirea băncii. Pentru exemplificare, sucursala tulceană a Băncii Naționale se afla, în acea perioadă, într-o clădire care se afla pe strada Slt. Gavrilov Corneliu, chiar în dreapta casei domnului doctor Nicolae Georgescu. Clădirea a fost construită cu destinația de bancă în anul 1899, funcționând până în anul 1929, când a fost preluată de Primărie, după anul 1942 devenind școală, până la demolare fiind cunoscută ca Școala Nr. 4.


001


După separare, într-una din zile, căpitanul Ciocârlan și-a făcut apariția la intrarea în bancă, solicitând o audiență la socrul său. Paznicul, un turc care fusese instruit să nu-l primească pe fostul ginere în clădire, l-a refuzat categoric. În fața interdicției, căpitanul Ciocârlan a scos de sub pelerină un pistol și și-a tras un glonț în tâmplă. Totul s-a întâmplat fără să spună nici un cuvânt, sub ochii îngroziți a-i paznicului, care nu mai văzuse în viața lui o așa grozăvie. Trupul neînsuflețit al ofițerului a zăcut ore în șir în holul de la intrarea în bancă, până când a sosit de la Constanța un procuror (cel din Tulcea fiindu-i cumnat). A doua zi, zorii au coborât peste Tulcea cu o ploaie măruntă și o ceață albă peste Dunăre și lacul Ciuperca. Zeci de tulceni puteau să jure că au văzut cu ochii lor ambarcațiunea cu pânze a căpitanului Ciocârlan, plutind încet, sub comanda marțială a acestuia, înfășurat în aceiași pelerină albastră. Aparițiile s-au repetat de zeci de ori, sub ochii neîncrezători a tulcenilor, de fiecare dată alții, ajunși cu diferite treburi pe malul lacului Ciuperca. O dată cu trecerea timpului, povestea tragică a ofițerului a fost uitată și o dată cu ea a dispărut și fantoma. Sau cine știe, în zilele cețoase, dacă vă uitați cu atenție pe lac s-ar putea să zăriți o mică ambarcațiune cu pânze, condusă de bărbat înfășurat într-o pelerină albastră. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vă impacientați, este doar fantoma lacului Ciuperca și a tulcenilor de odinioară.

Important: Am citit pentru prima oară despre fantoma lacului Ciuperca în volumul „Sfinxul Deltei Municipiul Tulcea” de Sofia Vrabie, ed. Harvia, 2005.


Nicolae C. Ariton
www. mistereledunarii. eu

imaginea 1, de sus – imagine cu o barcă pe lac;

imaginea 2  – un cuplu proaspăt căsătorit, circa 1925, bărbatul purtând o uniformă din perioada Regelui Ferdinand;

imaginea 3 – fotografie cu fostul sediu al sucursalei Băncii Naționale, construită în 1899, în care a avut loc tragedia căpitanului Ciocârlan… clădirea a fost demolată în anii 1970. Fotografia provine din volumul „Tulcea în documente de arhivă”, de Valentina Postelnicu, ed. ExPonto, 2006.

One Comment leave one →
  1. 18 mai 2021 12:02

    Interesant!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: