Sări la conţinut

„Misterele Dunării”, TOP 10, locul 02… Cele mai vechi imagini ale orașului Tulcea

23 mai 2021

    Illustrated_London_News_-_Tuldscha,_on_the_Danube   

     Locul al 2-lea în topul articolelor „misterele dunării” este ocupat de cel care cuprinde topul celor mai vechi imagini cu orașul Tulcea. Inițial, articolul a fost publicat în ianuarie 2012, cu specificația că era un top provizoriu, bazându-se pe imaginile găsite până la acea dată. În cei noua ani scurși de atunci, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, doar locul 1 a fost detronat de o imagine, care poate fi categorisită doar ca schiță, dar, până la urmă, tot imagine este. Citiți, priviți și minunați-vă de cum arăta Tulcea acum 150 sau chiar două sute și ceva de ani.

    Numărul imaginilor cu Tulcea veche este de câteva zeci, cea mai mare parte fiind de la începutul secolului 20 și constând în cărți poștale și fotografii. Comparativ cu alte mari orașe de pe Dunăre, numărul acestora este relativ mic, poate și pentru faptul că începând cu această perioadă, Tulcea începuse să-și piardă din importanța economică și politică, amintindu-ne că între 1864 și 1877, în timpul ocupației otomane, Tulcea a fost reședința sangeacului cu același nume, adică a întregii Dobroge.

   Imaginile cu Tulcea foarte veche sunt extrem de puține și pentru faptul că tehnica fotografiei era abia la început, imaginile publicate în presa vremii fiind gravuri făcute de reporteri sau călători specializați în acest domeniu grafic. Cu ajutorul lui Aurel Stănică (www.blog.noviodunum.ro), am reușit să realizăm un fel de top a celor mai vechi imagini cu Tulcea. Eu, chiar am fost foarte prins de această idee, ca orice amator (de istorie) care vrea să pară mai grozav decât un profesionist (Aurel Stănică), motiv pentru care am început să caut cu ambiție prin documentele gallica BNF (Bibliothèque nationale de France) și cât pe ce să-mi fac abonament și la The British Newspapaer Archive. După căutări pasionante, vă prezentăm TOP 4 (acum top 5) a celor mai vechi imagini cu orașul Tulcea. Aceasta până când vor apare noi mărturii cu o Tulce și mai veche. 

    O imagine foarte frumoasă (poate chiar cea mai frumoasă) este cea din ziarul englez The Illustrated London News, din 23 iulie 1877, intitulată Sketeches of the war, fiind realizată în perioada Războiului de Independență.

Illustrated_London_News_-_Tuldscha,_on_the_Danube

    Un alt ziar care avea corespondenți de război în zona Dobrogei a fost și The Graphic, din acesta face parte imaginea de mai jos, pe care am descoperit-o cu mare emoție, când, stupoare, data publicării ziarului era tot 23 iulie 1877. Aceste două imagini, publicate în aceiași zi, în cele două jurnale englezești, pot fi clasificate, la egalitate de puncte, pe locurile 5-4.

tulcea-veche

    Într-un jurnal austriac, Illustrirte Zeitung, am reușit să găsesc o imagine cu Tulcea, publicată pe data de 14 iulie 1877 (deci, mai veche cu 9 zile !). Din păcate, calitatea este foarte slabă, dar ca document foarte bună. Deci, onorabilul loc 3 a fost adjudecat austriecilor.

cea-mai-veche-imagine-cu-tulcea-si-una-cu-sulina-11-iulie-1877-illustrirte-zeitung-1776

    Timp de câteva săptămâni, am fost extrem de fericit, deoarece eram (după știința mea) posesorul celei mai vechi imagini cu Tulcea. După o întâlnire cu Aurel Stănică, acesta mi-a trimis gravura de mai jos, datând din 1867! și aparținând lui Karl F. Peters. Acestă ultimă imagine a fost considerată multă vreme cea mai veche imagine cu Tulcea, dar se clasează, monentan, pe locul al doilea. 

tulcea_1867

      Există  o schiță, destul de stângaci realizată, cu Cetatea Tulcei, în de-a dreptul incredibilul an 1790,  desenul este intitulat „Vederea fortificaţiei de la Tulcea” și face parte din volumul lui Gheron Netta intitulat „Expansiunea economică a Austriei”. Deci, locul I, cu cea mai veche imagine cu Tulcea, este cea prezentată mai jos și care are ca subiect principal fosta cetate a Tulcei, construită pe celebra Stâncă a Tulcei. Cetatea a fost demolată de către ruși, în anul 1809, după ce au cucerit Tulcea de la otomani, în timpul Războiului Ruso-Turc (1806-1812). Stânca Tulcei a fost distrusă la rândul ei, prin dinamitare, bucată cu bucată, de către Comisia Europeană a Dunării, deoarece era un pericol permanent pentru navigația pe Dunăre.

tulcea-gheron-nettta-002Nicolae C. Ariton

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: