Bine ați venit la Jatuchio/ Tulcea! – a doua mențiune scrisă a Tulcei

 

negustor ragusan

În fiecare săptămână, vom publica un articol sub genericul „Tulcea Restitutio-pagini pierdute, oameni uitați”. După o vară fierbinte, o toamnă bogată cu articole cuprinzând întâmplări uitate și portrete pierdute, de-a lungul timpului, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică  Tulcea. Azi, cea de-a doua mențiune scrisă a Tulcei, făcută de un ragusan (veți vedea despre cine este vorba) în anul 1595. Nu este decât o simplă citare a orașului nostru, dar faptul că a fost scrisă acum aproape 450 de ani, și Tulcea citată ca oraș important, merită toată atenția noastră.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii. eu


    O a doua mențiune scrisă (descriere ar fi prea mult spus) despre Tulcea, fără să contabilizăm registrele otomane, este cea a nobilului (comerciantul) raguzan[1] Paolo Giorgi, într-un discurs ținut în fața principiului Transilvaniei, Sigismund Bathory, la începutul anului 1595. Discursul în cauză este, de fapt, un adevărat raport de spionaj, făcut de Paolo Giorgi, cărui dacă este să spunem, în câteva cuvinte, despre biografia sa, putem să ne limităm la cuvântul „aventurier”. Plătit de către maghiari, și-a petrecut mulți ani în Dobrogea, prin teritoriile Bulgariei de astăzi, dar și la Constantinopol sau alte zone levantine, strângând cu sârguință informații pentru Sigismund Bathory. Pentru a-și spori câștigurile, de multe ori informațiile lui Paolo Giorgi erau trunchiate, cu scopul de a-i convinge pe maghiari de slăbiciunea otomanilor din nordul Balcanilor și atacarea acestora, cu sprijinul creștinilor care erau numeroși și locuiau în această parte a lumii. Informația italianului/raguzanu-ului despre Tulcea este scoasă din contextul prezentării Dobrogei și a particularităților vieții pe meleagurile acesteia: „… În interior, această țară este locuită,  pe  uscat de turci și se găsesc acolo orașele pomenite mai jos: Jatuchio (Tuluchia, Tulcea), Baba Dagh (Babadag), Carrasuni (posibil Medgidia)… unde locuiesc și turci, dar în fiecare oraș numărul creștinilor este mai mare decât al turcilor…”[2] Ortografia numelui orașului nostru este făcută praf, dar trebuie să ne obișnuim, pentru că acest lucru se va repeta până aproape în anul 1900. Îi mulțumim însă lui Paolo Giorgio, chiar dacă era spion și instigator de războaie, că a reținut Tulcea ca una din importantele localități  otomane, și chiar dacă nu a fost un mare scriitor, cunoscător rafinat al foneticii și gramaticii, ne-a numit așezarea oraș.


[1] Cetățean al localități Ragusa, vechea denumire a Dubrovnik-ului, dar și Ragusa, din Sicilia, important centru comercial, în perioada respectivă, istoricii susțin identitatea sa siciliană.

[2] „Copia unui discurs al domnului Paolo Giorgi, nobil raguzan, ținut în fața serenisimului principe al Transilvaniei, în ziua de 10 ianuarie 1595…”, Călători străini despre Țările Române, vol. III


Imaginea de la începutul articolului reprezintă un negustor ragusan, fără a avea pretenția că este portretul lui Paolo Giorgi.


articol publicat în cadrul... proiect primarie 2021

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s