Vești din Tulcea anului 350.000.000 î.e.n.

 

În fiecare săptămână, vom publica un articol sub genericul „Tulcea Restitutio-pagini pierdute, oameni uitați”. După o vară fierbinte, o toamnă bogată cu articole cuprinzând întâmplări uitate și portrete pierdute, de-a lungul timpului, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică  Tulcea. Azi, niște vești despre Tulcea anului trei sute cinzeci de milioane î.e.n., bineînțeles, cu titlu de metaforă. 

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii. eu


  dinozaur si tantar31Sincer, putem rezuma titlul și conținutul acestui articol în câteva propoziții: „…Tulcea în perioada primordială. Țânțarii, cei mai vechi locuitori tulceni, chiar dacă Tulcea nu exista…” Dar să vedem care sunt veștile din Tulcea de acum trei sute cinzeci de milioane de ani.
  Pare straniu să afirmăm că pe meleagurile tulcene, mai întâi, au fost… țânțarii. Bun, sărim peste niște milioane de ani, în care s-a format „supa primordială” , acum patru miliarde de ani, urmată de tot felul de combinații celulare care au dus la primele molecule, apoi la tot felul de viermi și moluște. Cu fiecare milion de an care a trecut, aceste vietăți au evoluat și s-au diversificat într-o multitudine de specii și subspecii.
  Așa cum bănuiți, nu există nici o informație despre cum arăta Tulcea în perioada primordială, când eram „ciorbă”, nici măcar dacă era o zonă continentală sau adâncul unui ocean (ultima variantă pare cea mai plauzibilă). Ne-am oprit (ca să începem) acum trei sute cinzeci de milioane de ani, pentru simplul motiv că primele insecte, printre care și țânțarii, au apărut în această perioadă și sunt singurele viețuitoare care au supraviețuit, într-o formă asemănătoare, cu cei din zilele noastre. Mai precis, în ultimii două sute de milioane de ani, țânțarii au existat exact așa cum îi cunoaștem și în zilele noastre, dovadă fiind micile bucăți de chilimbar descoperite și care conțin în interiorul rășinii transparente, insecte fosilizate. Astfel, cel mai vechi țânțar fosilizat, încremenit în ciobul de chilimbar este de acum 150 milioane de ani și a fost descoperit în Canada.
 Țânțarul este deci mai veche mărturie a perioadei primordiale, care poate nu a zburat în primele milioane de ani pe la Tulcea, dar cu siguranță că atunci când pământul tulcean a ieșit la suprafață, din adâncurile marine, țânțarul a fost printre primii prezenți, chiar înaintea… dinozaurilor.
  Acum două sute de milioane de ani, cu aproximație, au apărut dinozaurii. care au fost ființele cele mai importante de pe Pământ, până în urmă cu 60 de milioane de ani. Putem spune că a fost o perioadă de domnie pământeană a dinozaurilor, care s-a întins pe aproape 140 de milioane de ani.
  Am introdus personajul dinozaurian în istorisirea noastră, deoarece contrar a ceea ce vedem în filmele americane, primul război între specii nu a fost între om și dinozaur, ci între ultimul cu țânțarul.
 Astfel, toate istoriile cu lupte spectaculoase dintre oameni preistorici și dinozauri nu au avut loc niciodată, pentru simplul motiv că specia noastră a apărut doar acum câteva milioane de ani, sau mai precis Homo Sapiens a apărut doar acum 200 de mii de ani, cu mult după dispariția dinozaurilor din peisajul planetar.
  În mod cert însă, uriașele animale s-au întâlnit cu micile insecte numite țânțari, între care a început un război crunt. De fapt, atacul s-a purtat dintr-o singură direcție, aceea a țânțarilor, care au găsit în corpurile de zeci de tone o sursă facilă și inepuizabilă de sânge. Chiar dacă unele specii ale dinozaurilor se apărau cu straturi chitinoase ca niște adevărate scuturi împotriva prădătorilor, pielea acestora era relativ subțire, semănând cu cea a cameleonilor de azi. Într-o anumită privință, dinozaurii protejați cu armurile chitinoase, se asemănau cu oamenii din ziua de azi care se îmbracă cu tot felul de haine încercând să se apere de atacul țânțarilor. Cu toate măsurile de protecție cunoscute sau închipuite, țânțarii găseau întotdeauna un mic spațiu pentru a se strecura și mușca voluminoasele victime, care probabil nici nu simțeau înțepăturile… Dar cum au învins țânțarii marea armată a dinozaurilor, discutăm în articolul de săptămâna viitoare.


articol publicat în cadrul... proiect primarie 2021

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s