Cum au murit dinozaurii la Tulcea…

dinozauri la tulcea2


   Am vorbit,în articolul de săptămâna trecută, despre cum au apărut dinozaurii și țânțarii și despre primele lor întâlniri pe Pământ. Azi, continuăm să povestim cum au murit dinozaurii, poate nu chiar la Tulcea, omorâți de țânțarii, la fel cum David l-a ucis pe Goliat.

   Se afirmă că majoritatea dinozaurilor, mai ales cei ierbivori, aveau reacțiile atât de încete, încât le trebuiau minute întregi pentru a realiza că sunt atacați. Dar nu atacul în sine era periculos pentru dinozauri și nici sângele înghițit de țânțari, ci bacteriile, microbii și viruși pe care aceștia le purtau și inoculau dinozaurilor înțepați. Războiul era complet inegal, pe de o parte o oaste de giganți, aproape inertă la atacurile invizibile ale țânțarilor, luând în considerare diferența de dimensiuni, dar și o lipsă de adaptare a organismelor  primilor pentru o apărare mai bună. În plus, în perioada domniei dinozaurilor, clima era aproape în totalitate tropicală, deci ideală pentru perpetuarea belicoaselor insecte tot timpul anului, numărul lor devenind la un moment dat înspăimântător de mare. Din analiza sângelui dinozaurilor descoperit în corpul țânțarilor fosilizați în bucățile de chilimbar, de acum 100 de milioane de ani, s-a descoperit că aceștia erau infectați cu virusul malariei, a unei forme precursoare a febrei galbene, dar și alte boli, care de care mai ciudate, care au acționat la timpul respectiv ca niște adevărate bombe biologice. Probabil că aceste crime țânțărești nu au avut loc la Tulcea, pentru simplul motiv că acum aproximativ 60 de milioane de ani, când au dispărut țânțarii, s-ar părea că meleagurile noastre nu erau altceva decât un adânc de mare. Dar mai multe despre acest subiect, în volumul care va apare în curând: „Aegyssus versus Anopheles, sau marele război dintre tulceni și țânțari”.


În fiecare săptămână, vom publica un articol sub genericul „Tulcea Restitutio-pagini pierdute, oameni uitați”. După o vară fierbinte, o toamnă bogată cu articole cuprinzând lucruri neștiute, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică  Tulcea. Azi, continuarea articolului de săptămâna trecută, despre dinozauri și țânțari. 

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii. eu


articol publicat în cadrul... proiect primarie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s