Din vremea când Tulcea era „karye”

tulcea faleza


Acum mai bine de jumătate de mileniu, adică fix la 1502, Tulcea era „karye”. Bun, mai trebuie să menționăm că Tulcea se numea Tulçi, dacă avem curajul să traducem denumirea din turca veche, scrisă în arabă, în turca nouă și alfabetul latin adoptat și adaptat de turci. Deci, putem spune că prima atestare documentară (cunoscută până acum) a Tulcei, a fost publicată într-un registru vamal otoman și din care aflăm, fără tăgadă, că Tulcea era „karye”, adică un sat, sau, mai pe scurt, cea mai mică diviziune administrativă otomană. Pe lângă „karye”, era și  „hass”, adică o concesiune, care se putea închiria, aparținând de sangeacul (provincia) Silistra. În acest document este consemnat „karye-i Tulçi hass-ı mirliva”, în traducere aproximativă însemnând „satul Tulcea este al hass[1] sangeac bey-ului Silistra”, adică Tulcea făcea parte din domeniile guvernatorului (bey) provinciei Silistra. Pentru întărirea celor spuse mai înainte și pentru a demonstra că nu este nici o greșeală la mijloc, un al doilea document, care amintește despre Tulcea, este un fragment tot dintr-un registru vamal (rûznamçe)[2], din anul 1506. Acum, dacă am aflat ce a însemnat Tulcea karye, putem dormi liniștiți și să mergem să ne vaccinăm cu următoarea doză. Sănătate maximă, stimați cititori!


[1] Hass reprezenta o formă de concesiune de venituri, primită sau cumpărată, în cazul nostru de bey-ul Silistrei. Valoarea unui hass, așa cum era sangeacul Silistrei, era de peste 100 de mii de aspri, pe care concesionarul trebuia să-i plătească tezaurului imperial otoman. Banii proveneau din taxele și impozitele aplicate în cadrul sangeacului, iar ce depășea obligațiile de concesiune reprezenta câștigul concesionarului.

[2]Halil İnalcık, „Bursa and the commerce of the Levant”, „Journal of Economic and Social History of the Orient”, III, 1, Leyda, 1960


În fiecare săptămână, vom publica un articol sub genericul „Tulcea Restitutio-pagini pierdute, oameni uitați”. Deci, o toamnă bogată cu articole cuprinzând lucruri neștiute, în cel mai frumos oraș de pe malurile Dunării, adică  Tulcea. Azi, un articol despre cum era Tulcea, acum jumătate de mileniu, karye.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii. eu


articol publicat în cadrul... proiect primarie 2021

Un comentariu la „Din vremea când Tulcea era „karye”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s