Continuăm serialul nostru, cu episodul #8, conținând fotografii (relativ) vechi (oricum, înainte de 1989) tulcene. Aleatoriu, fără nici o temă aleasă sau impusă, unele din imagini fiind excepționale, altele de o banalitate de-a dreptul tristă. Calitatea lor fotografică, de asemenea! Tuturor le vom adăuga un comentariu, în principiu cât mai scurt (deoarece am constatat că textele lungi nu prea sunt citite), adică „cuvinte noi”, cu scopul de a lămuri ce și cum vedeți în „imagini vechi”. În concluzie, un serial (aproape ca pe Netflix) cu o fotografie și câteva cuvinte. prof. Nicolae Ariton
În urma articolelor din ultimele două săptămâni, am rămas cu dilema cine a pitit Tulcea după perdeaua groasă de beton a blocurilor cu 10-11 etaje de pe faleză, construite în perioada 1978-1982. Fără a exagera prea tare, construcțiile în cauză au fost o adevărată nenorocire pentru oraș, care așezat inițial pe dealurile din apropierea Dunării, avea farmecul său ușor rural și nițel oriental datorită minaretului Geamiei Azizya, multă vreme cea mai înaltă construcție a Tulcei. „Suspecții” construirii blocurilor sunt în număr de trei: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu și arhitectul orașului Valeriu Pop. Informațiile care circulă pe această temă, sunt mai mult orale, unele de-a dreptul folclorice, care fac ca istoria modernă a orașului să fie la fel de condimentată și plină de mistere, ca și cea mai veche, de exemplu nu se știe nici în ziua de azi, a cui a fost ideea de a amplasa Monumentul de Independență pe Colnicul Hora, toate explicațiile fiind simple povești. De data aceasta, am realizat o adevărată anchetă polițistă, în urma căreia am aflat că „vinovatul” principal este Nicolae Ceaușescu. Dovada, ziarul „Scânteia” din ziua de sâmbătă, 28 august, 1976, din care am extras fotografia de la începutul articolului (scuzați calitatea, dar este dintr-un ziar de acum aproape jumătate de secol) și cităm: „… Tovarășul Nicolae Ceaușescu a analizat planurile de sistematizare, dând specialiștilor o serie de indicații menite a face din această localitate o modernă și frumoasă poartă la Dunăre… A subliniat necesitatea folosirii intensive a terenului, mai ales în zona falezei, indicând să se construiască clădiri cu mai multe niveluri, moderne, frumoase… Nicolae Ceaușescu a cerut specialiștilor să revadă studiile și proiectele de sistematizare, astfel încât să găsească soluții optime problemelor pe care le ridică un efort de o asemenea amploare…” . Sincer, Nicolae Ceaușescu a mai spus câteva lucruri interesante legate de viitorul arhitectonic a Tulcei, care ar putea fi subiectul unor articole viitoare. Important este faptul că am descoperit că el este cel care a hotărât construirea blocurilor cu mai multe etaje de pe faleză, pentru a „folosi intensiv terenul”, fără nici o referire în „a le vedea rușii de dincolo” sau „să dispară piticaniile cu trei etaje” (expresie atribuită Elenei Ceaușescu). Cel care a pus în aplicare „prețioasele indicații” a fost arhitectul Valeriu Pop, în cadrul noului înființat „Institut de Proiectări Tulcea”. Deci lista „vinovaților” pitirii orașului după perdeaua de beton a blocurilor este alcătuită din: Nicolae Ceaușescu, vinovat politic, Elena Ceaușescu, complice politic, Valeriu Pop, vinovatul fără vină…
prof. Nicolae C. Ariton
Corect! Sunt mai multe biblioteci care și-au digitizat colecțiile de ziare, cel puțin parțial. Nu este nici un secret și nici mister! Numai de bine!
ApreciazăApreciază
pai da tot ziarul il gasim aici: http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteia/1976/08/scanteia_1976_08_10582.pdf
ApreciazăApreciază