NEAMUL UNIC POET PREOT GABRIEL CONSTANTIN

La titlul de mai sus, care cuprinde titlul volumului de versuri și numele poetului, puteți să puneți o virgulă, unde vreți dumneavoastră, eu vă recomand după primul cuvânt…

Joi, 18 mai 2023, la Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna”, a avut loc lansarea volumului de poezie „NEAMUL UNIC”, a poetului preot Gabriel Constantin. Generoasa sală a Bibliotecii a fost aproape plină de tulceni și chiar invitați (sau autoinvitați) din alte orașe și chiar țări, precum scriitoarea Rely Schwartzberg, tulceancă, dar stabilită în Israel.

Subsemnatul, ca orice român care se respectă, inteligent, luptător, probabil cu rădăcini în vre-un neam de haiduc, cu toate că habar nu am de la stră-stră bunici încolo, ce au fost și de unde au venit într-un sat de pe malul Râmnicului Sărat, deci, cum spuneam, ca orice român adevărat, nu prea citesc poezie, pentru că nu se cade să-mi înmoi spiritul războinic, super conectat la realitatea dură, cu litanii lirice și poeme romantice. Bun, ar mai fi de adăugat, că românii care se respectă, nu mai citesc aproape deloc, pentru că nu au timp și, zic eu, nici chef… dar aceasta este o altă discuție pe care o abandonăm mai bine, chiar de la început.

Provocarea cu care ne confruntăm în domeniul literaturii și al artei în general: lansarea unui volum de versuri într-un context în care numărul cititorilor este în scădere și situația socială din ce în ce mai tulbure, este o temă importantă și actuală, deoarece ambele aspecte – publicul redus și starea de lehamite socială – pot influența în mod semnificativ succesul și impactul unei cărți de poezie.

Dacă este să discutăm despre scăderea numărului de cititori. Cu apariția tehnologiei moderne și a noilor forme de divertisment, oamenii petrec tot mai puțin timp citind și se îndreaptă către alte surse de informare și divertisment. În plus, ritmul alert al vieții moderne și cantitatea mare de informații disponibile fac ca timpul liber să fie din ce în ce mai limitat. Acest lucru duce la o scădere a interesului pentru literatură, inclusiv pentru poezie. Cu toate acestea, nu trebuie să ne descurajăm. Poetul și scriitorul Robert Frost a spus odată: „Literatura este ceea ce un om păstrează în memorie după ce a uitat ce a citit”. Poetul are capacitatea unică de a captura emoții, experiențe și gânduri în cuvinte frumoase și puternice. Prin urmare, chiar dacă numărul cititorilor este în scădere, valoarea și importanța poeziei rămân intacte. Fiecare cititor, chiar și unul singur, poate fi profund influențat și inspirat de un volum de versuri bine realizat.

Preotul Gabriel Constantin este un fel de Robert Frost în oglindă, doar că la dânsul nu este nevoie să „uiți” ceva pentru a rămâne cu puțină literatură, pentru că fiecare pagină, fiecare vers este literatură adevărată. Cea mai bună dovadă este volumul „Neamul Unic”, publicat la Editura „Armonii culturale” și care are 122 de pagini și 111 poeme, un adevărat florilegiu scriitoricesc.

Această colecție de poezii explorează o gamă largă de teme și emoții, toate cu un mesaj optimist și plin de dragoste pentru viață și pentru oameni. Fiecare vers ne transportă într-un univers poetic unic, în care sunetul și ritmul cuvintelor ne îmbrățișează sufletele și ne invită să explorăm noi înțelesuri. Printre poemele din „Neamul unic”, veți descoperi o sumă în versuri scurte, cele mai multe cu rimă, într-o abordare a formei poetice care creează un  ritm diafan, generând o experiență plăcută pentru cititori. Fiecare rând, fiecare cuvânt ales cu grijă, contribuie la conturarea unui mesaj puternic și memorabil.

Într-o lume plină de provocări și incertitudini, poezia din „Neamul unic” ne aduce un strop de lumină și de speranță. Fie că ne aflăm în mijlocul unor vremuri dificile sau pur și simplu căutăm o clipă de reflecție și înțelegere, aceste poezii ne înconjoară cu căldură și ne îndeamnă să ne îmbrățișăm umanitatea și să ne bucurăm de frumusețea vieții.

Autorul acestui volum de versuri a creat un univers poetic în care iubirea, compasiunea și chiar optimismul strălucesc în fiecare pagină. Cuvintele sale evocatoare și imaginația vibrantă ne duc în călătorii interioare, în care explorăm adâncimile emoțiilor și gândurilor noastre.

În concluzie, vă invit să vă bucurați de „Neamul unic”, un volum de versuri plin de emoție și inspirație, care ne aduce aproape și ne amintește că suntem parte a unui neam unic, cu toții în căutarea sensului și al conexiunii umane.

Cu speranța că această prezentare v-a stârnit curiozitatea și entuziasmul de a explora acest volum minunat de poezii, vă mulțumesc pentru atenție și vă invit să vă bucurați de frumusețea literaturii și a versurilor poetului tulcean UNIC, Gabriel Constantin.

prof. Nicolae C. Ariton

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s