Votca-un thriller istoric

Să scrii o carte despre istoria votcii s-a dovedit a fi o întreprindere anevoioasă, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, există un adevărat război între ruși și polonezi pentru paternitatea acestei băuturi, pentru moment, câștigat de primii în fața unui tribunal internațional. Moartea violentă a celui care a susținut cauza rusească a votcii (istoricul și scriitorul Viliam Pokhlebkin) în fața judecătorilor – ucis în apartamentul său – a fost o dovadă că sentința dată nu a fost pe gustul tuturor.

În al doilea rând, denumirea de votcă este purtată oficial de alcoolul distilat obținut din cereale, sfeclă sau cartofi, abia de pe la 1800, până atunci și chiar după aceea, denumirea sa fiind „vin de pâine”. Acest lucru creează numeroase confuzii în documentele referitoare la istoria votcii, fiind confundată, de multe ori, cu cvasul, hidromelul sau chiar berea.

Dintr-un alt punct de vedere, votca nu are nimic din noblețea vinului, rafinamentul coniacului sau exotismul romului, fiind, aproape, o băutură fără identitate, luând în considerare lipsa sa de miros și gust. În plus, datorită ravagiilor pe care le-a făcut printre păturile sociale sărace, a fost numită într-o vreme „șarpele verde”, și supusă anatemei tuturor, supra-accizată, monopolizată, raționalizată sau interzisă. Cu toate acestea, în zilele noastre, este cel mai vândut alcool distilat, cucerind întreaga lume.

Volumul de față vă oferă o istorie a alcoolului distilat din Antichitate, trecând prin perioada bizantină și al alchimiștilor, ajungând în Evul Mediu și cea modernă a Imperiului Rus. Din patriotism, am adăugat câteva capitole dedicate misterioasei vutcii românești.

În concluzie, o carte în care am încercat să arătăm că votca se poate și citi, nu numai bea.

Nicolae C. Ariton

 

IMPORTANT: Cartea se poate cumpăra de la Librăria Casei Cărții din Tulcea… prețul 20 lei… la autor doar 15 lei. Pentru confort maxim, se poate trimite de către autor (cu autograf) prin poștă, cu taxe poștale gratuite :-)…