Dacă dorești să-mi transmiți o părere, un sfat, o dorință, o reclamație , poți să o faci la la adresa de mail: nicolaeariton@yahoo.com, cont pe care îl accesez de câteva ori pe zi. Dacă îți vine mai la îndemână, sunt și pe Facebook, ca persoană fizică, sau cu o mică clonă la mistereledunarii. Nu folosesc messengerul, așa că va fi de-a dreptul imposibil să mă contactați în acestă formă de comunicare 🙂
În altă ordine de idei, puteți citi mai jos, un mic CV literalizat, pentru cei care doresc să mă cunoască cât de cât, apărut în www.ziaruldetulcea.ro
Nicolae C. Ariton s-a născut în urmă cu ceva vreme într-un sat de la granița dintre Buzău și Vrancea. Folosește și inițiala tatălui în scrierea numelui, deoarece mai există un scriitor Nicolae Ariton în Vaslui.
Din 1963, este tulcean, lăsând apa Râmnicului Sărat, în care se scălda vara ( și aduna pietricele iarna ) pentru valurile Dunării. Atunci, ca și acum, era dificil să faci o baie în Dunăre, așa că la sfârșitul lui octombrie, când a ajuns în Tulcea, a preferat să facă prima baie în Lacul Ciuperca, ocazie cu care a încasat și prima bătaie ca tulcean.
A făcut clasele primare la școala de pe str. Libertății (desființată în 2010), gimnaziul la școala de pe str. Victoriei (în curs de desființare), liceul la Liceul Nr.4 (transformat în Liceul Grigore Moisil), așa că se poate lăuda că a avut profesori minunați, dar nu mai are școală.
Urmează cursurile Facultății de Construcții din București, de unde revine ca profesor de discipline tehnice la fostul Liceu Nr.4 (de Construcții) din Tulcea, pentru ca, după Revoluție să se stabilizeze profesional la Grupul Școlar Tulcea, unde îl putem întâlni și azi.
Crede că pasiunea pentru literatură i se trage de la tatăl său, Constantin Ariton, „care înainte de mine, a citit Don Quijote, de Cervantes”, iar pasiunea pentru science-fiction de la fosta colecție de povestiri sf: CPSF. Ca fan SF a fost redactor la revistei Jurnalul SF, a publicat câteva zeci de povestiri SF în diferite reviste din țară ( Argonaut, Jurnalul SF, Sci-Fi Magazin) sau Franța, unde a editat și un fanzin intitulat Aliens & Vampires.
Cel mai drag proiect este însă ziarul Moisil-Zone, pe care l-a editat și tipărit, împreună cu un grup de elevi de la Liceul Grigore Moisil Tulcea, în anii 2008-2009. A fost un ziar de 8 pagini, format A3, tiraj de 700 de exemplare, care se distribuia în liceu. Datorită calității sale, a obținut mai multe premii, printre care și Diploma de cea mai bună publicație, la Concursul național anual de publicații școlare.
Dacă în urmă cu 2 ani cineva i-ar fi spus că va administra un blog și va scrie o carte despre trecutul Tulcei, l-ar fi luat la bătaie. Anul trecut, pe timpul acesta, ar fi spus că este o glumă. Cu toate acestea, în aproape un an de zile, a ajuns să administreze un blog dedicat istoriei Tulcei: www.mistereledunarii.wordpress.com , a scris un roman, intitulat Misterele Dunării – Pierdut în Tulcea și pe cale de a termina de scris o carte dedicată Tulcei secolului al XX-lea: Tulcea, la 1870 – Adevărata poveste a lui Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley . Cum s-au întâmplat toate acestea, ca dintr-un înfocat pasionat de science-fiction, cu scrieri despre viitor, să ajungă un scriitor de thriller istoric și amator de trecutul Tulcei? Crede că totul se datorează unor lecturi întâmplătoare și dorința de a povesti tulcenilor cât de fascinată este povestea orașului lor, aflat cândva la granița dintre Imperiul Otoman și Europa. Documentându-se pentru roman, a descoperit cu uimire că istoria Tulcei și a locuitorilor săi este mai interesantă și palpitantă decât a oricărui roman de aventuri.
LA multi ani,cu multa sanatate ,bucurii ,si implinirea tuturor dorintelor! Un An Nou cum ai visat!
com anterior este eronat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
http://abbilbal.blogspot.ro/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Crede că totul se datorează unor lecturi întâmplătoare și dorința de a povesti tulcenilor cât de fascinată este povestea orașului lor, aflat cândva la granița dintre Imperiul Otoman și Europa. ”
Eu cred ca aceasta este o frază (?) care ar trebui revizuita pentru ca exprimarea din prezentare să se ridice la înălţimea strădaniei autorului de a devoala tulcenilor de azi istoria oraşului în care trăiesc.
Succes!
Geo Naum,
un tulcean pripăşit prin Bucureşti
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pingback: “Misterele Dunării”, prezentate de Tudor Vişan-Miu | Lista lui Miu
Pingback: Misterele Dunării | tudorvisanmiu
Pentru Iulisa… Cristos a înviat!
ApreciazăApreciază
HRISTOS A INVIAT! PASTE FERICIT SI PLIN DE LUMINA ALATURI DE CEI DRAGI!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pentru Madi si Onu… Milioane de scuze pentru raspunsul tardiv… imi place blogul dvs. si promit ca il voi citi in mod constant… de asemenea, voi incerca sa alimentez misterele dunarii cu cit mai multe… mistere… promit sa va raspund si la mail… inca citea milionae de scuze si un sincer … numai de bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Felicitari pentru carte! Chiar imi doream ceva cu parfum de Tulcea!Eu fiind nascut in com Carjelari, fostul catun Ardeal.
Am incercat sa imortalizez memoria tatalui meu, pe blog, in povestea INVATATORUL.
Pt carte, dau mail.
O seara placuta!
Madi si Onu
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A fost foarte frumos la prezentarea cartii, si ma bucur ca atita lume a fost prezenta. Si le doresc domnului Ariton si doamnei Mihaela multa fericire si bucurie ! 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, ne straduim sa facem cunoscuta istoria minunata a Tulcei…
ApreciazăApreciază
Felicitari! In sfarsit, un adevarat tulcean, caruia-i pasa de istoria acestui loc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Salutare, suntem in cautare de advertoriale pe diverse bloguri, contra cost bineinteles, daca te intereseaza te rog sa ne trimiti o oferta la adresa de email. Succes !
ApreciazăApreciat de 1 persoană