MISTERELE DUNĂRII este un blog care intenționează să prezinte geneza unei serii de romane pline de aventuri și suspans, a căror acțiune se petrece la Tulcea, Sulina, Babadag şi în Delta Dunării. La momentul apariției acestui blog, primul volum, intitulat PIERDUT ÎN TULCEA, este scris în proporție de 60%. Al doilea volum, care se va numi RĂTĂCIT ÎN SULINA, va fi scris doar dacă primul va înregistra un oarecare interes şi succes printre cititori. Primul barometru al eventualei prize la public va fi acest blog, numărul de accesări şi comentarii fiind primul semn favorabil.
Cartea, sau cărțile, fac parte din sub genul literar ficţiune istorică sau thriller istoric, un gen de beletristică foarte apreciat în momentul de faţă printre cititorii din întreaga lume, deoarece poate oferi acţiuni pline de sevă într-o perioadă de vremuri de mult apuse. Misterele Dunării se desfăşoară în perioada anilor 1870, într-o vreme când Dobrogea se afla încă sub ocupaţie otomană, fiind un sangeac (subdiviziune) al provinciei Rumelia (regiunea din sudul Balcanilor, apaţinând Imperiului Otoman). Până la Războiul de Independenţă din 1877, capitala sangeac-ului a fost la Tulcea.
Pitorescul regiunii este unic în lume, afirmaţie care nu conţine nici un fel de exagerare. Astfel, Tulcea poate fi supranumită Micul Istanbul, deoarece este un oraş dezvoltat după tipicul musulman aplicat de sultanul Mohamed al II-lea, oraşului Constantinopol, după cucerirea acestuia în 1453. Ideea de bază era ca oraşul să se dezvolte în comunităţii etnice şi religioase, strânse în jurul lăcaşurilor de cult, formând aşa numite mahalle (mahala, în româneşte). În Tulcea, numărul acestora fiind, la un moment dat, de 14. Şi astăzi, oraşul mai are urme al acestui mod de organizare. Dacă Tulcea a fost un oraş tipic turcesc, Sulina, aflată la doar aproximativ 100 de km distanţă, este un oraş tipic american. el a fost trasat pe hartă de inginerul Charles Hartley, administratorul Comisiei Europene a Dunării, după tipicul oraşelor americane: patru străzi paralele cu Dunărea şi alte 5-6 perpendiculare pe acestea. Insistăm asupra farmecului zonei, fără să mai spunem nimic de fostul fort al garnizoanei turceşti de la Babadag, sau de Delta Dunării.
Trebuie să recunoaşteţi că doar din cele câteva rânduri scrise mai sus, istoria oraşelor Tulcea şi Sulina este mai mult decât interesantă. Din păcate, doar oamenii din fotografia de mai sus, care astăzi nu mai sunt printre noi, au fost martori la întâmplări şi fapte inedite, care merită să fie subiectul unui roman. Lucrul acesta încerc să-l realizez prin Misterele Dunării. Fiţi alături de mine şi veţi descoperi aventuri nemaiauzite şi nemaivăzute pe malurile Dunării.
Nicolae C. Ariton
Fie ca sfanta sarbatoare a invierii domnului sa-ti aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari! O seara binecuvanata alaturi de familie! http://i1024.photobucket.com/albums/y301/Petilea_Noidoi/1656_sarb_zps1aa10bf9.jpg

May the holy feast of the Resurrection bring you divine mysteries 4: reliable, light, love, hope. Unforgettable moments with your loved ones and only achievements! An evening with family blessings!
ApreciazăApreciază
Pingback: “Misterele Dunării”, prezentate de Tudor Vişan-Miu | Lista lui Miu
Pentru domnul Daniel Onaca http://www.levantin54.wordpress.com … Mulțumesc frumos pentru aprecieri, ne străduim să scriem articole noi despre Tulcea veche 🙂 … Și eu sunt un cititor consecvent al blogului dvs. … Cât privește cartea/cărțile, dacă doriți, pot să vi le trimit prin poștă, deoarece acestea au fost editate pe plan local și nu au o distribuție națională… doar un semn cu coordonatele dvs. la adresa nicolaeariton@yahoo.com și totul se poate rezolva… Numai de bine!
ApreciazăApreciază
Domnule Ariton, intamplarile prezentate pe blogul Dvs sunt savuroase si sunt convins ca si cele cuprinse in cele doua cărți pe care le-ati publicat sunt la fel. Cum eu mă aflu la Cluj pana la sf lui Iunie, mă întreb unde le-as putea cumpara, sau cum am putea face ca sa ajung si eu in posesia unui exemplar.
Cu stima,
Daniel Onaca
ApreciazăApreciază
Pentru ing. Antonie Fanica… mulțumiri pentru comentariu și aprecieri… Ne bucură că ne iubiți și orașul, care chiar merită acest lucru… Când reveniți la Tulcea, sper să găsiți în librării și volumul Tulcea – ghidul călătorului nostalig, romantic și rafinat… planificat să apară prin vară… Încheiem cu sublinierea că și noi suntem cititori fideli ai blogului dvs. http://www.peregrinprinlume.com … Numai de bine
ApreciazăApreciază
Multumim pentru informatiile pretioase despre acest oras frumos Tulcea. Desi nu sunt din Tulcea, pot spune ca este unul din orasele mele de suflet, cu oameni primitori si peisaje frumoase. Anul trecut am avut mai mult timp sa cunosc Tulcea si abia astept sa revin cu placere. Va felicit pentru articolele postate si va doresc mult succes in activitatea depusa. Cu respect: ing. Antonie Fanica
ApreciazăApreciază
Intradevar si eu sunt pasionat de misterele dunarii, pentru ca are multe amanunte legate Tulcea…
ApreciazăApreciază
Pingback: Misterele Dunării | tudorvisanmiu
Într-adevăr, şi eu am constatat că sunt puţine site-uri despre istoria Tulcei sau a familiilor tulcene – şi tocmai de aceea, am simţit aceeaşi bucurie când am dat peste „Misterele Dunării” 🙂
Am împărtăşit „publicului larg” informaţiile despre familie tocmai în speranţa că voi cunoaşte alţi oameni (poate voi da chiar peste rudele celor amintiţi acolo), că voi putea discuta cu ei, pentru ca să facem schimb de informaţii, etc.
Asupra colaborării, şi mie îmi surâde ideea. Am descoperit blogul dvs. doar de alaltăieri şi nu am avut timp decât să-l frunzăresc, dar voi citi cu atenţie şi, în reciprocitate, voi scrie un articol de recomandare. Îl voi publica pe blogul personal (http://tudorvisanmiu.wordpress.com/), pentru că acesta este mai vizibil şi are mai mulţi vizitatori.
Asta tot „pentru început”.
Vă doresc o duminică minunată!
Cu apreciere,
Tudor Vişan-Miu
ApreciazăApreciază
Pentru Tudor Vișan Miu… Va salut si mă bucur nespus pentru comentariu. Cu această ocazie, am descoperit un om cu radacini tulcene, lucru care, personal, mă încântă, având în vedere că tulcenii care se ocupă cu istoria orașului lor, în general, și a familiei, în principal, sunt extrem de rari. Sincer, am descoperit blogul dvs. cu mai mult timp în urmă, când am și salvat câteva fotografii cu membri familiei Covaliov, pe care le țin în colecția mea de tulceni. La timpul respectiv, nu mi-am permis să las un comentariu, considerând că este vorba despre un blog de familie, care nu se adresează publicului larg. În concluzie, vă propun să colaborăm, începând cu introducerea blogului dvs. pe blogroll și, dacă îmi permiteți să scriu un mic articol despre acesta. Aceasta pentru început… Numai de bine!
ApreciazăApreciază
Foarte interesant blogul.
Perioada aleasă (1870) pare aproape exotică, fiind mai puţin cunoscută.
Deşi scopul iniţiativei este de a fi scris un roman de ficţiune, site-ul este, totodată, un bun spaţiu de informare asupra unor aspecte ale istoriei Tulcei.
…..
Bunica mea, Maria Mitroi, născută Covaliov (n.1931) era tulceancă, dintr-o familie de ruşi molocani.
Eu i-am adunat amintirile şi i le-am publicat (între altele) pe acest blog: http://amintiridincarton.wordpress.com/cuprins/amintirile-unui-muntean-si-a-sa-dobrogeana/volumul-i-maria-vasilievna-covaliov/
În acest fel, am ajuns să cunosc mai multe lucruri despre Tulcea, aşa cum era oraşul în perioada 1930-1990 (sau cel puţin cum l-a cunoscut bunica mea şi fiica ei, mama mea, tot tulceancă).
Bunica mea are astăzi 82 de ani şi trăieşte la Bucureşti (unde s-a mutat din 1992).
…..
P.S.: V-am adăugat în blogroll.
ApreciazăApreciază
Draga Cornelia, Avind in vedere ca sunt adoptat de prin 1963 de orasul Tulcea, adica de pe la 5 ani, ma simt mai mult tulcean decit altceva… sincer, abia de citiva ani am (re) descoperit si eu farmecul de altadata a orasului… si misterele sale fascinante… Din pacate, multe din ele sunt pierdute definitiv… noi, mai gasim pe ici, pe colo, cite o urma… Multumesc pentru lectura…
ApreciazăApreciază
Multumesc d-le profesor ptr initiativa dvs Sunt incintata dar si rusinata, ptr ca aflu istoria orasului meu de la un Tulcean prin adoptie. Oricum imi iubesc orasul si ma bucur ptr fiecare realizare.Am in memorie Tulcea veche,coloanele.Pacat ca nu s-au restaurat.
ApreciazăApreciază
Felicitari d-le Ariton pentru blog -Magnific ! V-am descoperit abia de curand si mare mi-a fost bucuria sa aflu lucruri atat de interesante din istoria locurilor natale .Va astept cu multa nerabdare sa continuati ciclul de povestiri istorice din seria „Misterele Dunarii” . Foarte interesant si captivant, totul .Pana atunci -va doresc insanatosire grabnica si sa aveti grije de dumneavoastra.
Cu sinceritate , Prof. Maria Dincov Toronto , Canada
ApreciazăApreciază
sunt impresionat de informatii. voi citi tot!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, ma bucur ca articolele sunt pe gustul dvs. si promit consecventa…
ApreciazăApreciază
Succes la aparitia romanelor! Aveti un stil placut de a scrie, accesibil cititorilor..Sa auzim de bine! :))
ApreciazăApreciază
Multumesc, Dragos Serban… sunt dator o bere…
ApreciazăApreciază
Pingback: Vă recomand Misterele Dunării | Dragoş Şerban
Mulțumesc, ne străduim să o ținem tot așa !
ApreciazăApreciază
Felicitari!….ptr. blog si initiativa!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru mesajul impresionant, promit si eu ca voi continua cu articole cel putin la fel de interesante, mai ales ca Sulina este un oras incredibil de frumos. In plus, actiunea volumului al doilea al Misterelor Dunarii, intitulat Ratacit in Sulina, se petrece chiar la Sulina 🙂
ApreciazăApreciază
Buna Epifania tuturor, in primul rand! Am citit postarile dumneavoastra, sunt deosebit de interesante si-mi trezesc amintiri deosebit de frumoase, asta pentru faptul ca o parte a copilariei mele am petrecut-o in Sulina, bunica mea fiind nascuta acolo, iar tatal ei, strabunicul meu, a fost primar al Sulinei… se numea Mocanu Anton.Imi amintesc si acum calmul orasului, strazile, nisipul ce ajungea in unele locuri chiar si la inaltimea gardurilor, vacile ce plecau dis-de-dimineata la pascut, mirosul lor, mugetele, oamenii deosebit de respectuosi, cimitirul (imi amintesc ca era deosebit de departe… noi avand casa pe prima strada, era mult, mult de mers), mirosul Dunarii, al baltii si al pestelui, mirosuri care mi s-au intiparit in memorie si care vor muri cu mine odata….o copilarie pe care nu multi o au si pe care o datorez bunicei mele si matusilor din Sulina si Constanta. Scuzati-ma ca am devenit un pic nostalgica… Va salut cu respect si va promit ca voi citi in continuare toate postarile!!
ApreciazăApreciază
Incercam sa suplinim lipsurile de care pomeniti… in ultima vreme, din pacate, am dat-o si noi pe arătură, dar promit ca în timpul următor să mă revanşez cu articole interesante despre oraşul nostru şi Dunăre. Mulţumesc pentru intervenţie
ApreciazăApreciază
Promit că incerc sa revin la „normal”… am avut o perioadă ciudată, în care am scris 33 de advertoriale pentru un concurs, la care am câştigat… experienţă. Oricum, am ţinut cont de sfatul cu header-ul şi am revenit la unul mult mai apropiat de tulcea 🙂
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Am vizitat acest blog-wordpress inaintea sarbatorile pascale , iar vizitand aceasta carte virtuala am ramas uimit ca un profesor exceptional scrie despre Tulcea veche si nu numai, mai rar profesorii tulceni isi scriu ideile impresiile virtual public . E o idee foarte buna , spor la mai multe clickuri si teme , dar e o rusine pentru ARHIVA TULCEA ca nu detine o bogata colectie a Tulcii vechi , in poze sau albume , pacat deoarece asa se pierd amintirile , cu cateva poze nu se citesc ganduri si idei ci se destrama vremuri frumoase demult apuse!
Noi tinerii stim mai multe despre Tulcea veche din vorbe sau povestirile parintilor , bunicilor , RUSINE AUTORITATILOR ORASULUI TULCEA , pentru neorganizarea, neimplicarea in definitivarea unei expozitii PERMANENTE a orasului in starea ,, epocala ”
+1
ApreciazăApreciază
Între timp s-a cam pierdut ideea de la care ai plecat cu acet blog 🙂
ApreciazăApreciază
Aşa este. Ăsta este un header de vară, în loc de bere. Aşa cum spuneam, îmi dă iluzia a valuri de bere legănându-se :-). Cum se răcoreşte, revenim la vechea grafică. Când oare? 🙂
ApreciazăApreciază
Era mult mai fain vechiul header al site-ului 🙂
ApreciazăApreciază
Cu placere! Poate gasiti ceva interesant
ApreciazăApreciază
Ouau, asta chiar a fost o adresa de site data la fix… habar nu aveam ca exista atit de mule carti digitalizate, citisem de proiect pe la biblioteca nationala, dar cum se misca lucrurile la noi, credeam ca peste zece ani iese ceva la iveala. Sigur trebuie sa ne intilnim. Multumesc.
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru aprecieri! Nu sunt o „voce autorizata”, mai am multe citit si invatat. Cand aveti un pic timp, va astept la muzeu sau gasim alta locatie si discutam despre Tulcea Sulina, Babadag etc. O sa va recomand si un site: http://www.dacoromanica.ro/. Dati la cautare Tulcea …
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru interes. Chiar ma intrebam cind „veti apare” în „misterele dunarii”, avind in vedere ca sunteti o voce autorizata in domeniu.
ApreciazăApreciază
Buna ziua! Am descoperit si eu blogu’ 😀 Felicitari pentru initiativa si cu siguranta o sa va urmaresc postarile!
ApreciazăApreciază
Am aruncat cele doua geane si mi-a placut ce am văzut prin ochelarii mei +2.0… Am inclus deja in http://www.mistereledunarii.wordpress.com un widget cu banner-ul 250×250 la http://www.iubesctulcea.ro... De asemenea, sigur vom colabora si la „contributii”, dar acum sunt nitel prins cu romanul…
Mai am in administratie un blog, unde peste citeva zile voi introduce un link la iubesctulcea.ro, http://www.grupulscolartulcea.ro, iar din vara, sau mai sigur din toamna, voi prelua probabil un site/blog.
ApreciazăApreciază
Rămân la numele meu, m-am obișnuit cu el 😀
Dacă ai câteva minute libere, poate dai o geană aici și aici, orice ajutor este bine venit…
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru interes
Numele meu real este chiar asa, Nicolae C. Ariton, folosesc si initiala tatalui deoarece mai este la Vaslui un scriitor numit Nicolae Ariton. Te-am remarcat pe internet, avind un zvic privind numele Hariton care este aproape de al meu, sau invers, probabil ai mei au pierdut h-ul pe la vreo primarie :-)… Daca vrei, poti sa-ti spui Liviu H. Ariton şi zicem ca suntem frati… 🙂
ApreciazăApreciază
Este vorba de un razboi al ambitiilor, foarte misto si care dovedeste caracterul de luptatori a elevilor celor doua licee, cum ar fi, de exemplu, ca in vechea tulce, cei din mahalaua moisil sa se lupte cu cei din mahalaua spiru… 🙂
ApreciazăApreciază
Razboi pentru ce?Cel mai dotat liceu din Tulcea este Navalu’ sau Anghel Saligny!Si apoi cine vrea sa invete,invata la orice liceu.
ApreciazăApreciază
Salut inițiativa și voi urmări de aproape evoluția blogului 🙂
Btw, care este numele tău real?
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru apreciere. Te-am introdus si eu in lista mea de prieteni. Ironia este ca am fost profesor la Moisil (si sper sa mai fiu) si cunosc destul de bine razboiul dintre cele doua licee. Razboi pe linga care cele care au trecut peste Tulcea au fost aproape nimic! Am glumit, concurenta dintre cele mai bune doua licee din Tulcea nu poae fi decit benefica. Tinem legatura iar daca vei urmari in continuare mistereledunarii.wordpress.com.,vei afla lucruri grozave, nu mai zic când va aparea romanul Pierdut in Tulcea!…
ApreciazăApreciază
Foarte tare blogul.Merita distribuit.V-am pus adresa blogului la Prieteni pe blogul http://www.spirist.eu/
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Am vizitat acest blog-wordpress inaintea sarbatorile pascale , iar vizitand aceasta carte virtuala am ramas uimit ca un profesor exceptional scrie despre Tulcea veche si nu numai, mai rar profesorii tulceni isi scriu ideile impresiile virtual public . E o idee foarte buna , spor la mai multe clickuri si teme , dar e o rusine pentru ARHIVA TULCEA ca nu detine o bogata colectie a Tulcii vechi , in poze sau albume , pacat deoarece asa se pierd amintirile , cu cateva poze nu se citesc ganduri si idei ci se destrama vremuri frumoase demult apuse!
Noi tinerii stim mai multe despre Tulcea veche din vorbe sau povestirile parintilor , bunicilor , RUSINE AUTORITATILOR ORASULUI TULCEA , pentru neorganizarea, neimplicarea in definitivarea unei expozitii PERMANENTE a orasului in starea ,, epocala ”
Cu stima si respect,
PATEA COSTIN-VIOREL
ApreciazăApreciază
Din greseala am apasat un buton care a blocat accesul la comentarii pentru ultimul post. Din nefericire, nu am descoperit pe ce am apasat, sper sa aflu cit mai curind. Ma bucur ca postul este pe gustul tau, mai ales ca se va intinde si pe doua-trei zile, ca spatiu-timp. Asa cum ai spus si tu, combinatia asta culturala face din orasul nostru ceva unic in Romania, nu mai exista un asemenea oras in toata tara! Doar Sulina ne intrece in cosmopolitism, dar in alte conditii.
ApreciazăApreciază
Am citit si celelalte postari, dar nu inteleg de ce exact la una din cele mai interesante dintre ele comentariile nu sunt permise.
Devine din ce in ce mai interesant, exact cum spuneati.
Am ramas profund impresionata atunci cand ati vorbit despre cucerirea Constantinopolului si atunci cand ati subliniat faptul ca otomanii nu au jefuit si ucis in stanga si in dreapta (eroare destul de des intalnita).
Se pare ca incep sa inteleg de ce Tulcea este atat de importanta din punct de vedere istoric – se impletesc numeroase culturi pe langa traditiile autohtone, in special cea musulmana, slava si greaca.
ApreciazăApreciază
Ma bucur pentru pasiunea comuna. Stai sa vezi ce urmeaza ! In fiecare zi voi incerca sa actualizez blogul cu informatii proaspete despre istoria oraşului, scrisul romanelor si alte chestii simpatice.
ApreciazăApreciază
Pot spune ca sunt pasionata de istorie, mai ales istoria secolelor 18-19, dar niciodata nu am crezut ca o sa devin „acaparata” de informatiile istorice despre Dobrogea secolului 19. Se pare ca exista un inceput si pentru asta.
Spre rusinea mea, as putea spune, nu am fost niciodata foarte interesata de istoria orasului meu, dar se pare ca acest blog a reusit sa-mi suscite interesul..
ApreciazăApreciază