Veniamin Moruzov – Și spionii plâng…

veniamin moruzov in 1936 123


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data de 03.06.2014

Continuarea articolului Veniamin Moruzov – Născut pentru a fi spion

Introducere – Aşa cum am scris în articolul precedent, au fost vremuri în care dacă te năşteai într-o familie de spioni, musai deveneai spion, doar şi pentru simplul motiv că, pe atunci, această ocupaţie se moştenea. În aceste condiţii, nu trebuie să mire pe nimeni că Veniamin Moruzov, născut în 1919, nepotul celui mai mare spion român din toate timpurile, tulceanul Mihail Moruzov, devine începând cu anul 1938 (după terminarea Liceului militar), spionul mâna dreaptă a unchiului său.

Cuprins – La începutul lunii septembrie, 1940, Mihail Moruzov este invitat de Amiralul Canaris, comandantul Abwehr-ului (Serviciul de spionaj al Armatei Germane) şi de generalul Giacomo Carboni, şeful la Servizio Informazioni al Armatei Italiene, pentru discuţii. Asemenea invitaţii nu erau ceva obişnuit în acea vreme, dovadă însă a importanţei pe care o avea tulceanul Mişa Moruzov în încrengătura de spioni a timpului. În timp ce gazdele se întrec în amabilităţi, de parcă Moruzov era într-o adevărată călătorie de plăcere, în ţară, lucrurile se derulau după un scenariu de-a dreptul apocaliptic. Are loc Dictatul de la Viena, Carol al II-lea este considerat principalul vinovat şi obligat să abdice în favoarea lui Ion Antonescu şi a Mişcării legionare, iar România este declarată Stat naţional – Legionar.


mihail moruzov 1934, probabil, insa, mai devreme


Culmea amabilităţii este aceea că cei doi spioni şefi, german şi italian, îl sfătuiesc să nu se întoarcă în ţară, deoarece cei care preluaseră puterea nu îl iubeau deloc. Pentru Ion Antonescu, Moruzov avea pregătit un dosar de bigamie pentru cea de-a doua soţie iar pentru Horia Sima, şeful legionarilor, chitanţele prin care îl plătise ultimii doi ani ca informator. Bineînțeles că vajnicul nostru spion nu-i ia în seamă sfaturile acestora, nefiind exclus să fi luat în calcul și o utilizare a dosarelor dacă noul grup care conducea România nu ar fi fost ascultător față de ordinele de la Berlin. Se urcă în primul tren către București, unde ajunge în ziua de 5 septembrie, 1940. Abundă documentele, unele din surse chiar legionare, cum a fost arestat Moruzov la coborârea din tren. Adevărul stă puțin altfel însă, acesta s-a deplasat către ultimul vagon, din care a coborât din mers, înainte de a opri în gară. Veniamin Moruzov îl aștepta cu mașina parcată într-un loc ascuns și împreună s-au deplasat spre domiciliul din strada Toma Stelian, nr.2,  unde împreună au distrus dosare și ars documente în șemineul casei, până în zori celei de-a doua zi, când au venit să-l aresteze, în sfârșit, închizându-l la Jilava, în celula nr.1.


veniamin si mihail moruzovUrmează o perioadă de intrigi locale și presiuni internaționale pentru ca cei arestați să fie eliberați. Însuși Amiralul Canaris sosește la București pentru a interveni în eliberarea celor arestați, în mod special a lui Mihail Moruzov. Acesta nu este foarte convins de sinceritatea celor care negociau și își pregătește în același timp o ieșire spectaculoasă din închisoare. Nu se cunosc mai multe detalii, ci doar faptul că o sumă de 2 milioane de lei trebuiau să-i parvină prin Veniamin Moruzov, cu ei urmând să fie plătiți gardieni sau legionarii. Apoi, Mihail să fie dus la un doctor, pentru o boală grea şi închipuită. De aici ar fi urmat evadarea, trecerea sa incognito în Bulgaria, unde l-ar fi preluat fratele său Feodor, călugăr, stabilit aici şi, apoi, să treacă în Turcia. Un detaliu minor face ca scenariul să se năruiască, fără a putea fi dus la bun sfârșit. Suma de 2 milioane fiind uriașă pentru vremurile respective, o persoană anonimă trebuia să-i predea lui Veniamin, care la rândul lui era într-o alergare continuă pentru a obține dreptul de a-l vizita pe Moruzov, lucru pe care toți îl refuzau cu vehemență. În ziua și ora, în sfârșit aprobate, persoana de contact întârzie aducerea banilor și Veniamin își vizitează unchiul fără aceștia. Momentul întâlnirii și explicația că banii nu au ajuns, a fost unul din puținele din viața lui Mihail Moruzov în care a lăcrimat. În noaptea de 26 noiembrie, un grup de comando legionar pătrund în închisoarea Jilava și-i ucid pe toți cei arestați, printre care și pe Mihail. Din acest moment, viața familiei Moruzov intră în vrie iar a lui Veniamin în cădere liberă, din punct de vedere a ceea ce se pregătise să devină, spion.


Încheiere (adică, va urma) – Inițial, acest al doilea episod trebuia să încheie povestea lui Veniamin Moruzov, dar cum sunt atât de multe de spus despre destinul său, în urma dispariției unchiului Mihail Moruzov, amânăm sfârșitul poveștii pentru episodul trei, de săptămâna viitoare. Regretăm doar faptul că încă nu am fost contactați de nimeni din familie, dar suntem în continuare optimiști și cu siguranță că, la un moment dat, într-un fel sau altul, vom reuși să-i întâlnim și să aflăm lucruri minunate despre viața incredibilă a tulceanului Veniamin Moruzov.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

imaginea 1, de sus – un portret al lui Veniamin Moruzov, în anul 1936, pe când era elev la Liceul militar, avea 16 ani; 

imaginea  2 – un portret cu Mihail Moruzov, unchiul lui Veniamin, realizat în 1934, cu aproximaţie;

imaginea 3 – fotografie cu Veniamin Moruzov, copil, urmărit cu atenţie de unchiul Mişa Moruzov, aşa cum va face şi în anii care vor urma, până în 1940.

 

Fotografia 1 este preluată din volumul Bisericile oraşului Tulcea şi slujitorii lor, de Lelia Postolache. Fotografiile 2 şi 3 au apărut iniţial într-un articol realizat de Lidia Vişan despre familia Moruzov, publicat în ziarul Obiectiv.

Informaţiile despre Venimain Moruzov au fost preluate din cartea Enigma Moruzov, autor Ion Pavelescu.

Publicitate

Un comentariu la „Veniamin Moruzov – Și spionii plâng…

  1. Am venit la voi cu mult drag special ca sa va trasmit multa sanatate fericire si multa iubire.Va doresc o seara magica si un somn linistit si binecuvantat.


    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s