Afanasie Moruzov, marele spion uitat (episodul al V-lea)

afanasie moruzov episodul 5

Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 05 aprilie 2016


Distinsul profesor Dr. Sorin Aparaschivei continuă studiul „Afanasie Moruzov, marele spion uitat”, cu episodul al V-lea. În această săptămână, vom cunoaște activitatea spionului tulcean, în perioada 1913-1914, într-un articol în care ne-am permis să introducem două ilustrate cu orașul Tulcea, datate cu anul 1914. Un material pentru pasionații de istorie, amatorii de lectură și thrillere istorice autentice, cu fapt așa cum s-au petrecut, în mod autentic, în frumosul oraș de pe malul Dunării, în vremuri de mult apuse. 

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro


Afanasie Moruzov, marele spion uitat (episodul al V-lea)

Dr. Sorin Aparaschivei

La 2 noiembrie 1913, Afanasie Moruzov atrăgea atenția că „Anton Bonachi, secretarul consulatului rus din Tulcea, a primit misiunea din partea Legației ruse din București de a face cercetări urgente pentru a afla părerea funcționarilor și militarilor superiori din regimentele românești din zonă cu privire la plecarea la Atena a ministrului Take Ionescu pentru realizarea unei alianțe româno-greco-sârbe și dacă această alianță e bine privită, sau dacă ar fi fost mai bine privită o alianță cu Turcia și Bulgaria”[1]. La 17 noiembrie 1913, Brigada Tulcea l-a informat pe Iancu Panaitescu că: „Agentul nostru acoperit la mișcarea rusă [Afanasie Moruzov] a avut o convorbire cu Anton Bonachi, care a trimis Legației ruse din București informațiile solicitate. Agentul nostru l-a întrebat ce a aflat despre plecarea lui Take Ionescu la Atena și Constantinopol, iar acesta a răspuns: «Românii au intrat în politica din Balcani și acum sunt nevoiți să țină cu Grecia și Serbia pentru a nu se mări Bulgaria. Odată cu aceasta, România merge mână în mână și cu politica Rusiei care, de asemenea, nu dorește să vadă o Bulgarie mare și puternică». Populația României, în general, a mai spus Bonachi, a început să simpatizeze pe ruși, însă în ce privește militarii, cu care Bonachi ar fi avut câteva discuții, nu pot uita Basarabia și, de aceea, o ură tot se mai găsește printre ei contra Rusiei. Pentru aceasta, nici Rusia nu poate avea deplină încredere în politica României. Acesta este răspunsul pe care, după cum spune agentul nostru, Bonachi l-ar fi trimis Legației ruse din București[2].


TULCEA 1914 Palatul Pescariilor & Monumentul Stefan cel Mare fata


Câteva zile mai târziu, la 16 noiembrie 1913, Afanasie Moruzov i-a comunicat lui Floru că „dl. Neronovici, agentul navigației ruse din Isaccea [și cumnatul său], are informații de la căpitanul vaporului „Russi”, aflat în reparație la Galați, cum că dl. Anton Bonachi, actualul secretar al Consulatului rus din Tulcea și agent al navigației ruse, va fi numit consul în Tulcea în locul d-lui Sergiu Vestman”. Avansarea, conform lui Afanasie, „este o recompensă pentru marile servicii ce le-a adus Bonachi guvernului rus în privința spionajului făcut în România și, mai cu osebire, în timpul mobilizării”[3].

La începutul verii anului 1915, rapoartele BSS Tulcea îl prezintă pe Afanasie Moruzov activând și pe linia germană, în dezlegarea ițelor în cazul supusului german Iohan Leonard Rener, funcționar la Administrația Pescăriilor statului. Potrivit lui Afanasie Moruzov, numitul „desfășoară spionaj pentru Germania și Austria contra Rusiei (…). Printre contactele lui Rener se numără diverși supuși germani, între care Erdman Schafer, Adolf Blucher, Friederich Erfling, însoțiți de Iunghans, agent consular austro-ungar din Tulcea. Rener comunică zilnic prin telegraf sau poștă informații unei persoane, bănuită a fi de la Legația Germaniei. S-a aflat că, în urmă cu ceva timp, Rener ar fi servit drept capel maistru într-un regiment austriac, informație obținută de la locuitorul Ion Jelu care ar fi făcut armata în același regiment. Toată acțiunea este cercetată și de Rusia, prin Veniamin Neronovici, agentul navigației ruse din Isaccea, care a pus un agent al său, Nichita Samoil, să-i spioneze pe oamenii lui Rener”.

Supravegherile, din cursul lunilor iulie-septembrie 1915, au arătat atât părții române, cât și celei ruse, că revizorul Iohan Leonard Rener avea o rețea de agenți în rândul unor pescari și supuși austro-germani din zona Tulcea-Isaccea-Ismail, cărora din funcția pe care o deținea le acorda protecție și le înlesnea trecerile în Rusia. În august 1915, Iohan Leonard Rener a avut mai multe întâlniri cu pictorul Savu Tarasov, individ pe care Atanasie îl semnalase Siguranței de mai mult timp. Tarasov i-a dat lui Afanasie câteva informații valoroase despre mersul războiului în Franța, mărturisindu-i că pentru a-și plăti studiile lucra ca desenator la o fabrică de muniții din Franța, unde „se construiesc acum 20 000 de aeroplane necesare atacului general contra germanilor. Că se fabrică enorme cantități de muniții, atât pentru Franța cât și pentru Rusia, și că, în curând, Franța va porni ofensiva generală contra germanilor”[4]. De interes era și faptul că Tarasov avea un frate preot în comuna C.A. Rosetti.

Afanasie Moruzov nu era doar un bun agent informator pentru Brigada din Tulcea, ci și un bun recrutor și agent indicator. De pildă, la 13 septembrie 1913, D. D. Floru a comunicat la București că, după mai multe căutări, Afanasie Moruzov a fost cel care l-a propus pe tânărul Gavrilă Gubcev pentru postul de agent pentru orașul Chilia-Veche și Delta Dunării, cu misiunea de a activa acoperit pe toată frontiera în chestiunea rusă. Floru preciza că „sporirea numărului personalului Brigăzii Speciale de Siguranță Tulcea este absolut necesară, mai ales acum când mișcarea sindicală a luat iar amploare și este nevoie de cineva care să meargă frecvent la Chilia Nouă [localitate aflată la ruși –n.n.]. (…) Gavrilă Gubcev, rus de origine, originar din oraș, este absolvent a patru clase secundare, contabil la Banca Populară din orașul Chilia Veche, cunoaște limbile rusă și bulgară. Lucrează deja pentru Brigadă încă din luna august 1913”[5] (la 10 octombrie 1913, s-a răspuns de la București că cererea încă nu a fost avizată din lipsă de posturi vacante, idem și la 4 octombrie 1914 – n.n.).


tulcea 1914 1


Afanasie Moruzov nu neglija nici activitățile mai puțin spectaculoase. În decembrie 1913, având treburi prin Ismail, fiind contrariat că peștele românesc vândut în piață era mai ieftin decât cel vândut la licitație în România, a făcut investigații în rândul comercianților din Ismail și a aflat, de la un anume Dimitrie Comarnitzchi, că grănicerii români erau în complicitate cu pescarii ruși de la care primeau mită. Cum respectiva contrabandă aducea pagube însemnate bugetului de stat, mai ales că această practică se efectua pe toată lungimea frontierei noastre cu Rusia, ea a fost raportată pentru a se lua măsuri[6].


[1]ANR, Inv. 722, DPSG, Dosar 95/1911, fila 439. Se cunoaște că Take Ionescu, în anul 1912, a conceput un plan pentru a crea o Uniune a statelor din jurul Mării Negre (n.n.).

[2]ANR, Inv. 722, DPSG, Dosar 95/1911, fila 443.

[3]Ibidem, fila 446.

[4]ANR, Direcția Generală a Poliției 1898-1917, Dosar 1363/1915-1916, filele 1-19.

[5]ANR, Inv. 722, DPSG, Dosar 80/1912, fila 12.

[6]ANR, Inv. 722, DPSG, Dosar 95/1911, fila 463.


Imagine 1 – foto copertă „Afansie Moruzov, marele spion uitat”;

Imagine 2 – ilustrată cu orașul Tulcea, anul 1914, Palatul Pescăriilor și Statuia lui Mircea cel Bătrân (care va fi rechiziționată de trupele de ocupație, din Primul Război Mondial, topită în Bulgaria și soclul dinamitat).

Imagine 3 – ilustrată cu orașul Tulcea, anul 1914, str.  Regina Elisabeta,  vedere către Port;


 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s