Misterul străzii tulcene Davilla…Cum urci, pe strada Babadag, la intersecția unde se află Hotel Rex și sediul Băncii Comerciale, pe partea stângă, se află strada Davilla (cu doi de l). Străduța este modestă și s-ar putea să o ratați, așa că cel mai bine luați-vă ca drept reper, un tomberon din plastic și termopan, pe post de bar, numit ciudat „Vanilla” (tot cu doi de l). Strada Davilla este pavată cu piatră cubică, spre disperarea contestatarilor acestui tip de pavaj stradal, acești copii mari, care își iubesc mai mult mașinuțele decât istoria orașului. Spun istoria orașului, pentru că strada Davilla a fost pavată cu piatră cubică undeva la începutul secolului al XX-lea, deci pavajul respectiv (ca și al altor multor străzi din Tulcea) bate bine suta de ani, lucru care nu se va întâmpla niciodată cu automobilele iubitorilor de mașinuțe și nici chiar cu aceștia.Dar în articolul de azi nu vom vorbi, din nou, despre străzile tulcene pavate cu caldarâm (denumirea turcească a pavajului de piatră cubică), ci vom încerca să dezlegăm de ce această stradă se numește Davilla (cu doi de l). Pentru cei care știu cât de cât puțină istorie, răspunsul ar fi simplu, strada poartă numele celebrului medic (de origine franceză) Carol Davila, întemeietorul medicinii moderne românești. Între istoria Tulcei și viața celebrului personaj există o secvență comună, dată de sosirea pe meleagurile noastre a Principelui Carol I (avea să fie numit Rege în anul 1881), în ziua de marți, 16 octombrie, 1879, sub auspicii nu prea grozave. Sub adevărate rafale de ploaie și vânt, care n-au contenit nici o clipă, pe întreaga perioadă a vizitei, Carol I se deplasează spre Colnicul Hora unde pune piatra de temelie a Monumentului de Independență, iar doctorul Carol Davila, într-un gest emoționant își așază propriile decorații alături de aceasta.Numai și pentru acest gest, distinsul medic merita ca o stradă din Tulcea să-i poarte numele, numai că, după știința noastră, de fapt denumirea este dată în cinstea fiului său Alexandru Davila. Cu speranța că nu greșim prea mult, ne amintim că strada în cauză chiar s-a numit o perioadă Al. Davila și pentru că mai nimeni nu știa cine a fost acesta (sau că este o greșeală de nume), în urmă cu ceva timp în urmă s-a hotărât ca aceasta să fie denumită Davilla (nu știm de ce cu doi de l, având în vedere că Carol Davilla și-a romanizat numele cu un singur l), în cinstea ambilor, tată și fiu. Dacă știm cine a fost Carol Davila, să vedem cine a fost Alexandru Davila (în afară de faptul că a fost fiul său). Pentru aceasta, vom cita un articol din ziarul „Voința națională”, din martie 1890.


„Ediția de seară

ULTIME INFORMATIUNI

În fine.

Monitorul oficial de ieri publică decretul pentru numirea d-lui Al. Davila în postul de administrator al plasei Măcin, din județul Tulcea.

Decretul are data de 20 februarie. În el nu se vede trecut nici un titlu al d-lui Davila, după cum se obișnuiește. De ce?

Se știe că d. al. Davila a fost inspector al poliției Capitalei.

Ori d. Manu a voit ca să nu mai reamintească torturile la care d. Davila, ca inspector, a supus pe niște nevinovați, fapt pentru care a fost condamnat de curtea de apel din București, pe acele vremuri de actualul administrator din Măcin că tortura intră în sistemul său de a descoperi pe rău făcători.
Profităm de această ocaziune spre a reaminti că mai avem 15 zile până ce d. Davila va aduce, după cum a promis prin ziarul muscălesc din strada Clemenței, la București, legat de mâini și de picioare, pe vestitul bandit Licinski.”


Făcând abstracție de tonul malițios al articolului, datorat faptului că Al. Davila făcea parte din partidul de opoziție al ziarului, respectiv Partidul Conservator, să reținem faptul că acesta a fost numit subprefect al plasei Măcin. În anul1890, Dobrogea era împărțită în două județe: Constanța și Tulcea, județul nostru fiind alcătuit din 4 subdiviziuni, numite plase (plăși): Tulcea (cu reședința la Cataloi), Babadag, Măcin și Sulina, cu Insula Șerpilor, fiecare condusă de un administrator (subprefect). În anul 1884, fusese numit șeful Poliției Capitalei, funcție în care a fost implicat în torturarea unor suspecți, la care face referire ziarul. Experiența sa în fruntea Poliției Capitalei l-a recomandat ca administrator al plasei Măcin, cu obiectivul de a-l prinde pe deja celebrul bandit tulcean Simion Licinsky. S-ar părea că însuși Al. Davila a solicitat această funcție, promițând că în câteva săptămâni îl va prinde pe tâlharul, care teroriza Tulcea de aproape 2 ani și ajunsese un adevărat „caz” național. Din păcate nu a reușit să-și respecte angajamentul și a fost schimbat din funcție în toamna aceluiași an, banditul reușind să fie prins (prin trădarea gazdei, un viticultor din Sarica Niculițel), în luna august 1891. Alexandru Davila nu a devenit celebru datorită funcțiilor de șef de poliție sau subprefect de Tulcea, ci pentru faptul că a scris piesa de teatru „Vlaicu Vodă”, una din cele mai importante din repertoriul național, jucându-se cu succes și în zilele noastre. Ca recunoaștere a meritelor sale literare a fost numit director al Teatrului Național din București, între 1905-1908 și 1912-1914. În anul 1915 este victima unui misterios atentat, din care scapă cu o gravă paralizie, ce îl va obliga să-și petreacă restul vieții într-un pat de sanatoriu (aproape 15 ani, până în anul 1929, când se stinge din viață).Aceasta este deci misterul străzii Davilla, care a fost numită așa în cinstea lui Alexandru Davila, subprefect de Tulcea, pentru scurtă vreme. La un moment dat, nu știm exact când, administrația interbelică a Tulcei a hotărât ca mai multe străzi ale orașului să poarte numele unor personalități care au ocupat diferite funcții în conducerea județului, până în anul 1900. Așa a fost botezată, printre altele, strada (Al. Davila) Davilla. Dacă unora li se pare un nume nereprezentativ, la fel ca pavajul din piatră cubică, le propunem denumirea „Carlo Antonio Francesco d’Avila”, care a fost numele de naștere a doctorului Carol Davila.


De ceva timp, Misterele Dunării au revenit cu un nou sezon de articole. În primele două săptămâni și următoarele luni, vom da la iveală, în fiecare vineri, un articol având ca temă istoria tulceană. Va fi o adevărată călătorie în timp, în trecutul mai vechi și mai nou a frumosului nostru oraș, începând cu anii 1700-1800 și ajungând în prima parte a perioadei comuniste, ba chiar puțin mai târziu, până prin 1970. Ca de obicei, tematica este variată, de la povești cu oameni, străzi și case, ajungând până episoade cu bandiți, mai mult sau mai puțin celebri, politicieni și chiar modă. Toate acestea se vor scrie și citi în cadrul unui proiect cultural, sprijinit de Primăria Tulcea și intitulat „Tulcea. Întâmplări și fapte premergătoare marii uniri”, depășind puțin cadrul acestuia, în încercarea de a vă oferi o lectură cât mai plăcută. Vă invităm să fiți cititorii noștri!

Nicolae C. Ariton (www.nariton.ro)


Imaginea1-fotografie cu strada Davilla

Imaginea2-fotografie cu denumirea străzii „Davilla”

Imaginea3-portret al celui care a fost doctorul Carol Davila, în uniformă militară

Imaginea4-portret al subprefectului de Tulcea, Alexandru Davila, fiul lui Carol Davila

Publicitate

Un comentariu la „Misterul străzii tulcene Davilla…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s