Banda lui Feodoroff a fost anihilată de agentul Radu Ion… în Tulcea, august, 1897

  epoca super cu hotul de seifuri si vizitta ligi dobrogei_Page_1

   În cotidianul național Epoca, din 17 august, 1897, este publicat un scurt articol, scris sub pseudonimul Al, de un corespondent din Tulcea. Relatarea este superbă, motiv pentru care am preluat-o în totalitate, cu doar mici modificări de limbaj, încercând să păstrăm farmecul Limbii române de acum 116 ani, vorbită la București, dar și la Tulcea. Pe lângă povestea polițistă plină de antren, articolul ne aduce și câteva nume de negustori tulceni, de oameni ai legii precum și faptul că una din străzile ce pornea din port se numea Sărăriilor. Citit cu atenție, scenariul polițist are câteva inadvertențe, începând cu prezentarea bandei lui Mișca, ca spărgători de case de fer și ajungând la pateticul jaf a unei prăvălii din care s-au furat  5 lei și 65 de bani, din aramă, 1 leu și un ceas din argint, în condițiile în care un abonament anual la ziarul Epoca costa 30 lei.

   Articolul pare scris pe colțul unei mese la una din numeroase cârciumi ale Tulcei din acele vremuri, alături, de ce nu, de sub-comisarul Radu Ion, care plătea consumația ca drept mulțumire că numele și fapta sa aveau să apară la gazetă. Sau poate chiar agentul Radu Ion era un polițist adevărat, care cu ambiție și încăpățânare l-a urmărit incognito pe răufăcătorul Feodoroff și banda lui până i-a înșfăcat. Aventuri și mister la Tulcea, în vara anului 1897. Nicolae C. Ariton

   Aproape de un an, în orașul Tulcea s-a ivit o bandă de spărgători de case de fier, care, până acum au comis numeroase spargeri. Deși bănuielile de conducător al bandei cădeau asupra unui individ de origine rusă, anume Mihail Feodoroff, zis Mișca, un om cu o cultură aleasă, vorbește bine limba franceză, germană, greacă, turcă și cele slave, fost mare comersant, iar astăzi ajuns în mizerie din cauza vieții sale destrăbălate, totuși acesta a fost mai șiret decât administrația polițienească și chiar magistratura, căci, a știut perfect să se apere, nefiind încă bine stabilite faptele ce i se imputau.

   Toate spargerile, misterioase în felul lor, au fost făcute în prejudiciul comersanților: Iordan Exarof, Iane Mastelas, Ilie Vroudisis, Iancu Strunschi, școala Ebraică, Jelescu D. Cealicoff, Oan Romanoff și Dinu Covanoff.

   Fostul prefect Toneanu, deși recrutase un personal polițienesc destul de energic și apt, care erau în ajun de a pune mâna pe acei spărgători. Odată cu schimbarea prefectului au fost și ei înlocuiți; în toată poliția tulceană, de atunci și până astăzi n-a rămas neschimbat de acest numai un sub-comisar care răspunde la numele de Radu Ion. Acest agent era singurul care atât ziua cât și noaptea supraveghea pe individul Mișca.

   Într-adevăr, este proverbul că, ulciorul nu merge de multe ori la apă, iată, dar, că: în noaptea de 9 spre 10 curent, agentul Radu, fiind la distanță, în urmărirea lui Mișca, observă că de la un loc se asociază cu un alt individ și apucă spre strada Sărăriilor din port, unde ajungând în dreptul magazinului de fierărie a d-nei Ghinca D. Asenoff, se opresc și, după puțină discuțiune, unul din indivizi se îndreptează spre ușa din dosul prăvăliei, care după puțină sforțare reușește a scoate belciugele cu lacătul și amândoi se introduc în prăvălie, luând 5 lei 65, bani aramă, un leu argint și un ceas de argint, cât au găsit în tejgheaua prăvăliei.

   După comiterea furtului, ieșind afară, agentul Radu îi somează a sta, însă unul din ei a reușit de a fugit, iar pe Mișa l-a oprit în loc și la alarma dată prin semnal, i-a venit în ajutor ginerele d-nei Asenoff, d. Constantin Chintea, cari locuiesc deasupra prăvăliei și după 15 minute a sosit comandantul sergenților, Petrescu și comisarul Popp.

   Deși, deocamdată, individul Mișca a negat faptul chiar și a spargerii recente, la instrucțiunea făcută de actualul polițaiu d. căpitan Gr. Cernea, a destăinuit că toate furturile și spargerile citate mai sus, sunt făptuite de el, în complicitate cu indivizii: Vartolomei M. Crasnoff, Teodor Hulubencu, Zenovei Sifcencu și altul a cărui nume până în prezent nu se știe, dar se crede a fi vizitiul d-lui Cialicoff. La perchezițiile făcute la domiciliul acestor făptuitori s-au găsit mare parte din obiectele furate, precum și instrumentele cu care s-au servit la spargerea caselor de fer.

   În prima linie descoperirea făptuitorilor se datorește agentului Radu Ion, pentru care prefectul Nenițescu ar trebui să intervină pentru a fi recompensat.

Al

      Nicolae C. Ariton

epoca super cu hotul de seifuri si vizitta ligi dobrogei_Page_4

Publicitate

8 comentarii la „Banda lui Feodoroff a fost anihilată de agentul Radu Ion… în Tulcea, august, 1897

 1. Singura informatie pe care o detin, relativ la intrebare, este ca in 1916 un sef de birou avea un salariu de 380 lei. Pe site_ul BNR gasiti un document PDF ce face trimitere la 140 de ani de la „conceptia” sistemului monetar romanesc.

  Apreciază

 2. La 1897, intr-un restaurant din Targoviste, o portie de icre negre costa 1 leu iar „o sticla mare de vin negru Dragasani” costa 3,6 lei. Si daca mai doriti, o cafea turceasca 0,25 lei!

  Apreciază

 3. Pentru Miha… Scuze pentru răspunsul târziu, dar am fost plecat puțin în concediu. Și poliția a ajuns la locul faptei fără mașini cu girofar… probabil pe jos, sau călare… Numai de bine!

  Apreciază

 4. Pentru d. Vali Jipa… Scuze pentru răspunsul târziu, dar am fost plecat puțin în concediu. Mulțumesc pentru comentariu și, în al doilea rând, aveți un exemplar din Tulcea, la 1870, vol.2 pus deoparte, cum facem?

  Apreciază

 5. :)) Super, articolul! Bravo, agentului sub-comisar Radu Ion 🙂 Metehne vechi: se schimba prefectul, erau schimbati si toti agentii de politie! Buna treaba! :))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s